Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доналд и Мелания Тръмп са заразени с COVID-19


Доналд и Мелания Тръмп
Доналд и Мелания Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп дадоха положителни проби за коронавирус и са поставени под карантина. Държавният глава, който е на 74 години и попада в рисковата група, сам съобщи новината в Туитър.

"Ще се справим с това заедно", написа той.

В четвъртък една от най-приближените съветнички на президента Хоуп Хикс даде положителе резултат за COVID-19. Тя придружаваше Тръмп по време на пътуването му до Охайо в държавния самолет Air Force One по-рано тази седмица за участие в предизборния дебат с кандидат-президента на демократите Джо Байдън.

"Клоун", "лъжец" и още обиди от първия дебат преди изборите в САЩ
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

Вторият телевизионен сблъсък между двамата е насрочен за 15 октомври в Маями, като засега няма информация дали карантината на президента ще наложи промяна в организацията на събитието. Изборите за държавен глава на САЩ ще се проведат на 3 ноември.

Лекарят на Тръмп Шон Конли написа в изявление, че и президентът, и първата дама "се чувстват добре в момента и ще останат у дома в Белия дом по време на тяхното възстановяване".

"Бъдете спокойни. Аз очаквам президентът да продължи да изпълнява своите задължения без прекъсване, докато се възстановява. Ще ви държа в течение за всички развития в бъдеще", каза още лекарят.

В САЩ има най-много случаи на COVID-19 от началото на пандемията – над 7, 2 милиона. От тях 207 хиляди са жертвите на вируса, а излекуваните са по-малко от 3 милиона. В сравнение с втората държава по брой на заразените – Индия, където от 6,3 милиона позитивни случаи близо 5,4 милиона са оздравели, САЩ остава най-тежко засегнатата страна.

Борбата с разпространяването на коронавируса и икономическите последици от пандемията са една от основните теми в предизборните кампании и на републиканската, и на демократическата партия. Байдън критикува президента, че не прави достатъчно, за да помогне на най-нуждаещите се, докато Тръмп казва, че правителството се справя добре със ситуацията.

В България броят на заразените остава висок за страната. 263 са новите случаи за последното денонощие, като те са открити при направени 4 843 PCR теста. Така активните случаи стават 5 477, а общият брой от началото на епидемията достигна 21 096.

В болница са 857 пациенти, от които 47 са в интензивни отделения. Оздравелите през денонощието са 153, а 7 души са починали, с което смъртните случаи в страната вече са 832.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG