Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивши шефове на АПИ отиват на съд заради катастрофата край Своге


Близки на починалите при фаталния инцидент поставят цветя на мястото на катастрофата

Бивши шефове в Агенция "Пътна инфраструктура" отиват на съд заради качеството на пътя, на който стана тежката катастрофа при Своге. Обвинителният акт срещу Дончо Атанасов и Светослав Глосов е внесен в четвъртък, съобщават от прокуратурата.

При катастрофата с автобуса на пътния участък край Своге на 25 август 2018 г. загинаха 20 души.

Според обвинението през 2018 г. Глосов не е изпълнил служебните си задължения. Той не е свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да докладва отказа на дружеството, ремонтирало пътя, да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие.

Освен това не е направил необходимото Институтът по пътища и мостове да извърши експертиза, обследване и оценка на състояниете на този пътен участък, проверка на характеристиките, свързани с пътната безопасност и установяване на несъответствия с тях, предаде БТА. Тези стъпки са били необходими, за да се вземат мерки за предотвратяване на инциденти.

Според прокуратурата, въпреки полученото в АПИ писмо от полицията с искането за вземане на незабавни мерки за обезопасяване на посочения участък, Глосов е проявил бездействие.

Другият бивш началник Дончо Атанасов, също не е изпълнил служебните си задължения, твърди държавното обвинение. След запознаването с доклада на Института по пътища и мостове той не е свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, което е нарушение на закона.

Според обвиненията, повдигнати на Атанасов и Глосов, те не са изпълнили служебните си задължения като членове на УС на АПИ в полза на строителна фирма „Трейс“. Облагата на строителната фирма се изразява в „неизвършването за сметка на дружеството на ремонт за отстраняване на констатираните дефекти“. Според прокуратурата с действията си те са целели да набавят за "Трейс" облага на стойност 60 901,65 евро, допълва БТА.

Според прокуратурата в резултат на действията си Глосов и Атанасов са създали условия за тежки инциденти. Именно на този участък на 25 август 2018 г. стана катастрофата с автобус, при която загинаха 20 човека.

Останалите петима обвиняеми по делото са привлечени за престъпление по транспорта, припомня Сега. Това са изпълнителният директор на ремонтиралата този участък от пътя фирма „Трейс София“ ЕАД – Бисер Иванов, началникът на асфалтовата база "Костинброд" И. Иванов, техническият ръководител на ремонта строителният инженер М.Т., както и отговарящата за надзора и директорка в АПИ С. Попниколова. Не става ясно защо прокуратурата посочва част от хората с пълно име, а друга с различни абревиатури.

Причините за катастрофата край Своге
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG