Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното? Размина ли се Деница Сачева с фактите в интервю за Дойче веле


Деница Сачева

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева каза в интервю за Дойче веле, че повече от 80 полицаи в момента са в болница, защото са пострадали по време на протестите. Водещият Тим Себастиян я попита за полицейското насилие срещу протестиращи и журналисти, а тя призова да се вижда всичко, което се случва на улицата.

"В момента има над 80 полицаи, които са в болница и срещу тях беше упражнено много сериозно насилие", каза Сачева в предаването "Конфликтна зона".

Твърдението на Сачева изненада мнозина, защото до момента в България не е известно, че над 80 служители на реда са в болница.

Свободна Европа поиска от МВР данни колко са хоспитализираните полицаи в момента. Попитахме също колко са пострадалите униформени от началото на протестите досега, колко от тях са били в болница за последния един месец. До публикуването на този текст от пресцентъра на МВР не отговориха на въпросите.

Огласяваните факти до момента са, че най-много пострадали полицаи, по време на продължаващите вече 86 дни на протести с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, имаше вечерта на 2 септември.

На следващата сутрин старши комисар Георги Хаджиев от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) съобщи пред медиите, че 80 полицаи са били ранени. "Повечето от пострадалите служители са прегледани в болничните заведения", каза тогава той.

По-късно темата беше коментирана и от вътрешния министър Христо Терзийски. Той съобщи друг брой пострадали полицаи. По време на изслушване в Народното събрание Терзийски каза, че "на 2-ри срещу 3-ти септември са пострадали над 100 полицая". Според неговите сведения "36 от тях са откарани в лечебни заведения", а седем човека са приети за болнично лечение.

Оттогава досега МВР е съобщило за още трима ранени полицаи по време на протестите.

Няма информация към момента да има полицаи в болнични заведения, заради наранявания по време на протестите с искане за оставките на правителството и главния прокурор.

Потърсихме министър Деница Сачева с въпрос откъде разполага с цитираните пред Дойче Веле данни.

"Информацията е на МВР и бе предоставена след протеста на 2 септември в София. Става въпрос обаче за пострадали полицаи, а не за приети в болница", каза социалният министър. Тя обясни твърдението си за "над 80 полицаи" в болница с лапсус. Според нея това е единствената й грешка в интервюто.

"Смятам, че обективността и на журналистите, и на политиците изисква, когато се говори за пострадали граждани, за насилие над журналисти от страна на полицията, да не се пропуска темата за насилието над самите полицаи. Това е въпрос на обективност", каза Сачева.

Facebook форум

Най-ново видео

Как едно кафене в Киев работи въпреки липсата на ток
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
XS
SM
MD
LG