Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов се видя с Туск и каза, че е получил подкрепа. "Още реформи", написа лидерът на ЕНП


Бойко Борисов с Доналд Туск. Снимката е от Фейсбук профила на Доналд Туск
Бойко Борисов с Доналд Туск. Снимката е от Фейсбук профила на Доналд Туск

Българският премиер Бойко Борисов и председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск се срещнаха в петък сутрин преди старта на втория ден от редовното заседание на държавните глави и лидери на Европейския съюз в Брюксел. ГЕРБ е член на ЕНП, а излъчените от партията евродепутати са част от най-голямата група в Европейския парламент.

В профила си във Фейсбук Туск коментира, че България е изминала дълъг път с Борисов, но на страната са нужни още реформи в борбата срещу корупцията. Бойко Борисов и пресцентърът на ГЕРБ съобщиха, че Туск е изразил подкрепа за тях.

„Имате нашата подкрепа“! Това ми каза президентът на ЕНП Доналд Туск по време на срещата ни в Брюксел". Така започва съобщението във Фейсбук профила на Бойко Борисов.

Двамата лидери са съгласни, че българското правителство е постигнало "важни успехи" както в страната, така и по въпроса за интеграцията на Западните балкани в ЕС, пише още в публикацията.

"Той ме поздрави за победата на ГЕРБ на провелите се частични местни избори и заяви, че редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази своето мнение", се казва още от името на премиера.

Предстоящите парламентарни избори са споменати и в съобщението, публикувано от пресцентъра на Доналд Туск.

"Демокрацията в България ще каже последната си дума на изборите", завършва постът по повода в профила на Туск в Туитър.

Туск описва разговора с българския премиер като "откровен" и публикува една снимка от срещата, на която двамата разговарят, седнали на два отделни дивана.

"България измина дълъг път по време на неговото управление, но остават предизвикателства. Нужни са още реформи за върховенството на закона, независимото правосъдие и борбата с корупцията - наши основни ценности на ЕНП", се казва още в съобщението.

Екипът на Борисов публикува 3 снимки и едно видео от срещата, на които двамата политици се здрависват, смеят се и са във видимо приятелски взаимоотношения.

"С Туск обсъдихме и първия Доклад на ЕК за върховенството на закона в целия ЕС. Той е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията. България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система", казва още Борисов по повод на публикувания по-рано тази седмица доклад.

В съобщенията на Борисов и на ГЕРБ се казва, че на срещата е засегната и темата за кризата, породена от паднемията с коронавирус, като Туск е изразил своето доверие в способността на "системните партии като ГЕРБ", които "имат нужния капацитет, опит и разум да преведат страните си през кризата". Коментирали са още и пакета от икономически мерки за възстановяване, в които според Борисов голям принос има конкретно ЕНП.

На сайта на Европейската народна партия засега няма съобщение за срещата между Туск и Борисов.

В доклада от 30 септември на Европейската комисия за България бяха отбелязани предизвикателствата в борбата с корупцията, липсата на прозрачност при собствеността и политическата зависимост на медиите, все по-чести заплахи от всякакъв вид и агресия срещу журналисти, както и липсващи гаранции за независимо разследване на главния прокурор.

В четвъртък Борисов каза, че намира доклада за "изключително обективен" и благодари на Еврокомисията, че е отчела напредъка на България. В същото време опозицията в лицето на БСП не видя положителната оценка и определи документа като "опис на държава, управлявана задкулисно, корумпирано, безконтролно".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG