Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата е разпитала премиера Борисов за къщата в Барселона


Прокуратурата е разпитвала премиера Бойко Борисов във връзка с разследване за пране на пари в Барселона и е потърсила повече информация от испанска страна, която все още не е предоставена.

Това става ясно от отговори на държавното обвинение на въпроси от Комисията по граждански свободи в Европейския парламент (LIBE). В България до момента не е давана подобна информация по този казус, но в петък Европейският парламент публикува отговорите на сайта си.

Въпросът за така наречения случай "Барселонагейт" е само един от 29-те "уточняващи" въпроса. Те бяха зададени писмено от евродепутати след срещата между представители на управлението и прокуратурата с евродепутати по време на закритото заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на 28 август.

Българската прокуратурата казва, че е започнала работа по разследването на къщата в Барселона след публикации в испанското издание "Периодико". Хората, засегнати по случая, са били разпитани, включително и премиерът Бойко Борисов, който е свързан с обвинения за евентуално пране на пари в Испания.

На 4 март 2020 г. наблюдаващият прокурор в България е поискал допълнителна информация от испанските власти, пише в отговора на държавното обвинение до комисията LIBE. На 10 юли е получена информация от Испания, че разследването се води от каталунската полиция "Мосос д'Ескадра" и специален прокурор.

Материалите по разследването са секретни и затова могат да бъдат предоставени само след контакт с наблюдаващия прокурор от българска страна. Прокуратурата е предоставила необходимата информация на испанските власти 12 дни по-късно, но от 22 юли досега не е получила следващ отговор.

"Разследването по този случай не е приключило и в тази връзка е необходимо да се изчакат резултатите от назначените проверки на физически и юридически лица, както и информацията, поискана от компетентните власти в Кралство Испания", завършва отговор 18 от общо 29.

Борисов отрича да има каквато и да е връзка с покупката на къщата и с нейната доскорошна обитателка – манекенката Борислава Йовчева.

Освен за "Барселонагейт", прокуратурата е отговорила на въпроси за политическия и медийния натиск в страната, прогреса на разследването на снимките от дома на Борисов и записите с глас, който прилича на този на премиера.

Прокуратурата се извинява за това, че през август е представила дебата в европарламента като инициатива на главния прокурор Иван Гешев. Грешката е била допусната от пресцентъра на държавното обвинение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG