Връзки за достъпност

Извънредни новини

С подкрепа от страната и чужбина. Великото народно въстание IV поиска оставките на Борисов и Гешев


В събота в София се проведе четвъртият национален протест с искане на оставките на правителството и главния прокурор.
В събота в София се проведе четвъртият национален протест с искане на оставките на правителството и главния прокурор.

Без напрежение и без сблъсъци с полицията протече четвъртият национален протест Велико Народно въстание IV в събота вечерта.

Хиляди хора се събраха в София с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите в столицата получиха подкрепа и от други градове на страната, а българите в чужбина записаха клип, с който да направят видими проблемите на страната в Европа.

В късния следобед на площада пред Министерския съвет, президентството и бившия Партиен дом започнаха да се събират демонстранти. Те бяха претърсвани от полицията за притежание на забранени предмети.

Пред събралото се множество от т.нар. "Отровното трио" призоваха ако някой забележи провокатори, както на предходните национални протести, демонстрантите да се дистанцират и да съобщават на органите на реда.

От трибуната на протеста бе съобщено, че отвореното писмо на интелектуалците с настояване за оставка на Борисов и Гешев вече е подкрепено от 500 души. По думите на ораторите още протестът е успял да направи видими в Европа българските проблеми.

След няколко часа на площад "Независимост" шествието се отправи към старата сграда на парламента и след това зави към катедралния храм "Св. Александър Невски", където протестът продължи. Този път полицията реши да не прави кордон в този участък, както на 22 септември, което предизвика сблъсъци между граждани и органите на реда. Без полицейски кордон напрежение не се създаде.

Накрая протестиращите се насочиха към "Орлов мост", който традиционно бе блокиран.

По-рано през деня в събота се проведе протестно автошествие, което блокира движението в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе. Протестиращите спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край моста и обявиха, че блокадата ще продължи до 18.00 часа. Екипи на полицията пренасочваха трафика по обходни маршрути. Протест имаше и във Варна, където гражданите изразиха съпричаност с исканията на демонстрантите в столицата.

На този фон българи, живеещи в чужбина, публикуваха клип, в който задават на различни езици 29-те въпроса към правителството, прокуратурата и персонално към Иван Гешев, зададени групата за върховенство на закона в Европейския парламент (част от комисията LIBE).

Проектът има за цел да разпространи въпросите и сред чужди медии, което "показва нетърпимостта на всички българите към срастването на мафията с държавата, липсата на правосъдие, зависимите медии, насилието над мирни граждани, присвояване на средства от европейски фондове за лични облаги". Видеото беше прожектирано върху партийния дом по време на протеста в събота.


Великото Народно въстание IV се проведе в 87-я пореден ден на протести, които започнаха след акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на плажа край летния сарай на Ахмед Доган на Росенец и последващото нахлуване на прокуратурата в президентството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG