Връзки за достъпност

Извънредни новини

Агенцията за бежанците е отменила отказа си да даде убежище на руския опозиционер Евгени Чупов


Евгени Чупов
Евгени Чупов

Софийският административен съд прекрати делото, заведено от руския опозиционер Евгений Чупов, който се бори за политическо убежище в България. Това става ясно от определението на съда от 25 септември. Причината е, че Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е оттеглила решението си, с което отказва да даде на Чупов политическо убежище. Пред Темида Чупов оспорваше именно това решение.

“Поради оттеглянето на оспорваното по делото решение, съдебното производство по делото е процесуално недопустимо”, пише в определението на съда. При обжалване казусът ще бъде решен окончателно от Върховния административен съд.

Евгений Чупов е 41-годишен преподавател по английски език от Русия. Води блог, в който критикува местните власти и активно се занимава с обществена дейност. Арестуван е няколко пъти заради дейността си.

През 2015 г. създава движение, което се фокусира върху проблемите на един от големите московски райони. Активно участва в кампанията на опозиционни дейци за изборите на местния парламент – Московската дума. Заедно със семейството си е в България от една година и иска да остане тук. Два дни преди да пристигне, Чупов е бил арестуван за около 12 часа.

“Тук има много повече свобода и е по-сигурно от Русия”, каза през септември руският активист в интервю за Свободна Европа.

Адвокатите му отказаха да коментират решението на съда, защото още не са получили официални документи от Държавната агенция за бежанците с мотивите, с които е оттеглила решението си за отказ от убежище.

Свободна Европа поиска повече подробности от ДАБ, но оттам бяха лаконични, уточнявайки само, че “е така, както пише в определението на съда”. Защо отказът за убежище е отменен, няма коментар.

Юристи коментираха, че ако решението на съда не бъде оспорено на по-горна инстанция, процедурата в Държавната агенция за бежанците би следвало да приключи с ново решение по казуса на Чупов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG