Връзки за достъпност

Извънредни новини

БНТ сваля от ефир "Вяра и общество" на Горан Благоев


Горан Благоев на учредяването на "Републиканци за България"
Горан Благоев на учредяването на "Републиканци за България"

Предаването "Вяра и общество" е свалено от ефира на Българската национална телевизия (БНТ), а водещият на предаването Горан Благоев е уведомен днес, че от тази седмица не е на екран. Това съобщи самият той пред Свободна Европа в понеделник.

За взетото решение потвърди и генералният директор на обществената медия Емил Кошлуков. "Това е решение на Управителния съвет, има решение и на Етичната комисия. Аргументите ще бъдат публикувани към края на седмицата", каза той.

По думите на Благоев в понеделник той е разбрал от свои колеги в телевизията, че предаването няма да съществува. "Впоследствие ме извикваха, за да ми го съобщят". Според водещия аргументите са останали неясни. "Извика ме програмният директор и ми каза, че заради всичко, което се е случило напоследък и заради това, че членувам в политическа партия от събота "Вяра и общество" няма да е на екран", обясни Благоев.

В края на септември той се присъедини към новосформираната партия "Републиканци за България" на бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На въпрос дали не намира за нередно да бъде член на партия и журналист, водещият заяви: "Аз съм редови член на формация. Отказах да бъда в ръководството на "Републиканци за България" именно защото го намирам за нередно - да бъда там и да бъде лице на БНТ". Според него от формална гледна точка няма проблем да членува в партия. "В договора ми изрично е записано, че ми е забранено да се занимавам с търговска дейност и ПР, както и с конкурентна дейност в други телевизии", допълни още Горан Благоев. "А и аз водя образователно предаване, няма как да се занимавам с политическа пропаганда", завърши той.

На мястото на "Вяра и общество" в програмната схема на БНТ ще има друго предаване със сходна насоченост – "Религията днес".

През месец юни стана ясно, че "Вяра и общество", което е известно с традиционното напрежение в отношенията на водещия със Светия Синод, няма да се повтаря през лятото, както обикновено. След предаване, посветено на връзката на църквата с държавата, генералният директор на БНТ Емил Кошлуков сам е потърсил Светия Синод, за да се оплаче от водещия. В резултат Кошлуков беше повикан в медийния регулатор СЕМ, за да даде обяснения. Тогава Благоев смяташе, че това е "репетиция" за цялостното му сваляне от екран. Такова нещо в първите месеци на новия медиен сезон не се случи.

Според водещия свалянето му от екран точно сега е неочаквано. "Не бях предупреден, има гости за две предавания напред, бях заявил командировка през уикенда, уговорил снимки. Напълно изненадващо е", допълни той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG