Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дори невъзможните цели се постигат с постоянство". Макс и Стефан, които израснаха в океана


Макс и Стефан празнуваха 17-и и 48-и рожден ден на средата на Атлантическия океан
Макс и Стефан празнуваха 17-и и 48-и рожден ден на средата на Атлантическия океан

"Първата океанска гребна експедиция за България", "първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите", "най-младият гребец, прекосил океан". Срещу тези постижения в световната история на мореплаването ще запишат имената си Стефан Иванов и 17-годишният му син Максим.

За 115 дни, от които 105 прекарани в океана, те изгребаха заедно 8 230 км и прекосиха Атлантическия океан от Португалия до Барбадос в гребната си лодка Neverest. Лодката пък построиха сами в гаража си в София. Цялото предизвикателство предприеха в името на каузата за популяризирането на даряването на органи "Да! За живот!"

Макс, както го наричат приятелите, навърши 17 години на 25 август някъде по средата на океана. Той е ученик в единадесети клас на ЧСУ „Свети Георги“ в София. Заради това че е прекарал детството си в чужбина, а и защото учи в езикова гимназия, Макс вече говори свободно английски. Роден е в Бразилия през 2003 г., когато родителите му живеят там заради тогавашната си работа.

Според първоначалния план Neverest трябваше да акостира в Бразилия и така Макс да се върне в държавата, в която е роден, по един особено необичаен начин. Заради разпространението на пандемията с коронавирус, докато плаваха в океана, на гребците се наложи да сменят дестинацията си няколко пъти - от Бразилия, на Венецуела, Френска Гвиана, Тринидад и Тобаго. В крайна сметка акостираха в островната държава Барбадос. Това удължи експедицията с повече от 30 дни.

"Експедицията в Атлантическия океан беше уникално и незабравимо преживяване за мен. Сбъднах една своя мечта и разбрах, че дори и най-невъзможните цели се постигат с постоянство и внимателно планиране“, пише Макс във Вайбър няколко часа след като достига брега на Барбадос.

Промените в плана, четирите тропически бури и дори дните на безветрие не успяват да го обезкуражат по време на приключението.

"Човек свиква и тук един ден минава като половин ден на сушата. Като си на котва или се движим много бавно е по-труден момент, но не е невъзможен. Още сме в добро настроение", каза Макс в телефонно интервю за Свободна Европа, проведено на 73-ия ден от експедицията.

Преди да замине той сподели, че най-големият му страх е изолацията, в която ще бъдат с баща му. Да си в средата на океана Макс тогава описа като "там, където може да се каже, че най-близкият човек е в космоса, а не на сушата."

"Вече 60 дни на море просто бих казал, че съм се "оморячил" и този страх не ме притеснява въобще. Няма го", каза той близо 3 месеца по-късно.

Духът за приключение и стремежът да преодолява предизвикателства Макс очевидно е наследил от баща си. Стефан навърши 48 години също по средата на океана – двамата със сина му са родени в два поредни дни – 24 и 25 август.

„За мен това е най-голямото щастие - да съм със сина си толкова дълго време. Вече прекарахме толкова много време заедно, докато направим тази лодка, в залата докато тренираме, вкъщи на тренажора, където си говорим за най-различни теми. Мисля, че малко бащи с деца на тази възраст имат толкова интензивна комуникация“, разказва той няколко дни преди да отпътуват за Португалия.

Тогава Стефан най-много се притесняваше от "големия брой неизвестности" на експедицията, въпреки че по професия е финансист и предприемач, който е свикнал да борави с риск.

„Неизвестност за това как се справя организмът ти след толкова дълго плаване с морската болест, с усилието, което трябва да правиш ежедневно. Неизвестност за това как ще се държи лодката, тя все пак е нова, самият дизайн на лодката е нов. Неизвестност с това, какво ще бъде времето“, поясни той.

Стефан Иванов е роден в София през 1972 г., където и учи в Първа английска езикова гимназия. Има бакалавърска степен по "Бизнес администрация" от Американския университет в Благоевград, а през 1995 г. заминава за САЩ, където завършва бизнес магистратура в нюйоркския университет "Корнел".

Живее в САЩ повече от 10 години, където работи като банкер, след което се мести в Бразилия като член на екипа на Ситибанк. След това кариерата му преминава през позициите на изпълнителен директор на Ситибанк в България, изпълнителен директор на "Тръмп Тауърс Рио" и основател и управляващ партньор на инвестиционния фонд Challenger Capital Management.

За Стефан експедицията Neverest Ocean Row не е първото сериозно физическо предизвикателство, което си поставя. През 2011 г. той стана вторият българин, преплувал Ламанша, а през 2018 г. успешно завършва едно от най-трудните състезания по издръжливост в света Ironman (“Железен човек“). За него личностното развитие не приключва само с успешна кариера.

„Преживяхме безброй моменти на удоволствие и удовлетворение и научихме безценни уроци, докато строяхме лодката, но най-вече по време на самото океанско плаване. Убедихме се за пореден път, че човек израства изключително много, когато е извън зоната си на комфорт“, написа Стефан във Вайбър.

Летящи риби, китове, косатки и рожден ден по средата на океана. Приключението на Макс и Стефан
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG