Връзки за достъпност

Извънредни новини

Броят на заразените с COVID-19 остава висок. Отпада задължителният PCR тест след карантина


Новите случаи на коронавирус през последното денонощие в страната са 437. Това е нов рекорд за България, а броят е с 1 повече от регистрираните във вчерашния ден. Направени са 4 541 PCR теста.

От началото на епидемията до момента заразени в страната са били 22 743 души, от които активните към момента са 6422.

За лечение в интензивно отделение са настанени 53-ма заболели. Броят на настанените в болница също става рекордно висок – 1033 души. Излекуваните пациенти от вчера до днес са 138, 11 са починали.

Най-много положителни тестове са установени в София, където те са 124, следва Пловдивска област с 65 и Варненска с 35. Заразените лекари вече са 455, медицинските сестри – 423, санитарите - 190, 18 са установените фелдшери с инфекцията.

Още един учебен клас е поставен под карантина в София след положителен тест за коронавирус на ученик. Общо от началото на учебната година положителни проби за коронавирус са дали близо 100 ученици и 138 учители. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев в сряда.

В страната вече има две почти изцяло затворени училища заради коронавирус. На всеки 1000 паралелки три не учат, а 997 учат, каза още Вълчев. По думите му противоепидемичните мерки в учебните заведения като цяло се спазват. "Разбира се, че има изключения, особено като излязат децата в междучасие", каза още той.

От четвъртък отпада задължителният PCR тест за лицата, които са били под карантина, съобщиха на брифинг от националния оперативен щаб. След изтичането на срока, хората ще могат да се върнат на работа.

"Има доказателства, че след 14 ден те не могат да са заразни", увери здравният министър Костадин Ангелов и се позова на редица изследвания.

Всяко училище трябва да премине в неприсъствена форма на обучение, ако 15% от учениците в него отсъстват по медицински причини, като от значение е и епидемичната обстановка в населеното място. Ако пък в паралелка не присъстват една пета (20%) от децата заради болест, то тогава към електронни уроци преминава само даденият клас.

Това предвижда алгоритъмът за действие на учебните заведения в условията на COVID -19, предоставен на "Дневник" от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по-рано тази седмица.

Той каза още и че ако новорегистрираните случаи на коронавирус в България продължават да нарастват на седмична база, някои от противоепидемиологичните мерки в страната могат да бъдат върнати.

В началото на лятото в България бяха отменени повечето ограничителни мерки, като в сила остана задължителното носене на маски в градския транспорт, магазините и други обществени места. През последните седмици се забелязва увеличение на броя на случаите в страната, но правителството казва, че няма планове за въвеждане на нови ограничения.

От 1 октомври започнаха отново ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG