Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цивилизационният избор на България". В София вече има площад "Вацлав Хавел"


Вацлав Хавел минути след като полага клетва като президент на Чешката република на 29 декември 1989 г.

Столичният общински съвет (СОС) прие в четвъртък в столицата да има площад на името на първия демократично избран президент на Чехословакия, а после и на Чехия, писателя и драматурга Вацлав Хавел. С неговото име ще бъде кръстено пространството, образувано от пресичането на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Шипка" и ул. "проф. Асен Златаров".

"Време е София да има места с имена, които символизират цивилизационния избор на България след края на тоталитарната ера", каза вносителят на предложението, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

По думите му личността на Вацлав Хавел е неотлъчно свързана с понятията свобода и демокрация и той е едно от лицата от Източния блок, допринесли най-много за падането на режима във всички тоталитарни страни.

Площад "Вацлав Хавел" в София?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Вацлав Хавел се е превърнал в един от най-ярките символи на съвременния Европейски съюз, на обединението на Източна и Западна Европа, се казва още в доклада, с който Трайков обосновава предложението си за името на новия площад. Най-новата сграда на Европейския парламент също носи името на чешкия президент.

Идеята да се кръсти конкретното пространство на Вацлав Хавел е на Петър Стойнов от “Софийски дискусионен форум".

“Той е човек, който направи доста за България във времето, в което беше президент”, казва Стойнов в интеврю за Свободна Европа в началото на септември. По думите му Хавел се е застъпвал многократно пред европейските лидери за членството на страните от Източна Европа в блока и в НАТО.

“Неговият стремеж към истината е трудно сравним с други съвременни лидери и хора, които участват в големите процеси в Европа и изобщо в света. Ние живеем в свят, в който буквално всяка минута се лъже. Човек има едно такова неприятно чувство за пълно обезкуражаване и липса на справедливост”, казва още Стойнов.

Вацлав Хавел е един от символите на демократичното движение през 1989 г. Той е избран за президент на Чехословакия и като такъв спомага за мирното отделяне на Чехия и Словакия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG