Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Воля за приятелство." Борисов и Захариева се срещнаха с македонския външен министър


Буяр Османи и Бойко Борисов
Буяр Османи и Бойко Борисов

Северна Македония не трябва да бъде спирана по пътя си към Европейския съюз (ЕС), но трябва да направи компромиси, за да получи необходимите уверения от България. Това е казал българският премиер Бойко Борисов по време на среща с македонския външен министър Буяр Османи в петък в София, съобщи правителствената пресслужба.

„Ние сме длъжни за сегашните и за бъдещите поколения да направим така, че по никакъв начин Република Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз“, е казал още Борисов пред македонския първи дипломат.

Посещението на Османи в България се проведе няколко седмици, след като документ, съдържащ условия за подкрепата на България за европейската интеграция на Северна Македония, предизвика остри реакции в Скопие.

В меморандума, изпратен от София до другите страни членки на ЕС, България настоява в официалните европейски документи да се говори за „официален език на Република Северна Македония“, а не за македонски език. София очаква също Скопие да не предявява претенции за признаване на македонско малцинство в България и изразява становище, че блокирането на работата на съвместната комисия за решаване на спорните исторически въпроси между страните поставя под въпрос добрата воля на Северна Македония за поддържане на приятелски отношения с България.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов каза тогава, че България ще попречи на насрочването на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и ЕС и допълни, че говори „от името на правителството“.

„Просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине. Така че тук политически игрички не трябва да има“, е цитиран да казва още Борисов.

Подобен коментар направи и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по време на съвместна пресконференция с Османи: „Общата ни история не трябва да ни разделя, а да бъде основен стимул за още по-близките и приятелски отношения. [...] По никакъв начин не ми се иска създаването на настроения в публичното и медийното пространство да пречи на духа на истинско приятелство.“

Захариева заяви още, че България отдавна е признала съвременните политически реалности, винаги е подкрепяла независимостта и държавния суверенитет на Северна Македония, никога не е имала териториални претенции и никога не е отказвала правото на самоидентификация на нейните граждани.

„Сега е необходимо, както България е признала съвременните реалности, от страна на Република Северна Македония да се признаят историческите реалности“, продължи Захариева, добавяйки, че „България не иска нищо повече, освен да се изпълнява записаното по договора (за приятелство и добросъседство – б.р.), нямаме никакви нови претенции“.

Колегата ѝ от Северна Македония Буяр Османи от своя страна потвърди, че отношенията между двете държави са приятелски и стабилни: „Ние имаме договор, който дефинира рамката, имаме и воля за приятелство между двете държави. Ще разговаряме отворено, работим за бъдещето на поколенията.“

Посещението на Османи в България е свързано със съвместното председателство на Берлинския процес, създаден през 2014 г. с цел да подкрепи държавите от Западните Балкани в пътя им към ЕС, както и с предстоящата среща на върха между държавите от региона и страните от ЕС, които участват в процеса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG