Връзки за достъпност

Извънредни новини

Армения и Азербайджан договориха спиране на огъня в Нагорни Карабах


В град Барда мъж  търси вещите си, след като домът му е бил разрушен.  
В град Барда мъж  търси вещите си, след като домът му е бил разрушен.  

Армения и Азербайджан се договориха за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Това стана ясно от приетото съвместно заявление след 10-часови тристранни консултации в Москва, предаде БТА. В разговорите участваха външните министри на Русия и на двете страни - Сергей Лавров, Джейхун Байрамов и Зограб Мнацаканян.

“Прекратяването на огъня ще започне в 12 часа днес за хуманитарни цели - размяна на пленниците и на другите задържани лица, както и на телата на загиналите, при спазване на критериите на Международния Червен кръст”, се казва в заявлението на тримата министри, което беше прочетено след преговорите от Сергей Лавров. Той каза, че Баку и Ереван ще пристъпят към преки преговори с цел скорошно постигане на мирно уреждане на конфликта.

Сблъсъците в Нагорни Карабах започнаха на 27 септември, а оттогава броят на жертвите достигна над 300 души. Тези данни обаче все още не могат да бъдат потвърдени от независими източници. Военните в Нагорни Карабах твърдят, че са убити 350 техни войници. От Азербайджан засега не са предоставяли подробности за военните си загуби.

На фона на новината за спиране на огъня представители от Министерството на отбраната на Азербайджан заявиха, че етническите арменски сили са обстрелвали населени райони - обвинение, което беше отречено от Ереван. Министерството на отбраната на Армения пък твърди, че Азербайджан продължава да използва безпилотни летателни апарати над арменски позиции.

По времето на Съветския съюз районът е част от територията на бившата съветска република Азербайджан. След разпадането на СССР е признат за част от територията на независим Азербайджан. Етническото арменско население обаче отхвърля властта на Баку. Двете страни водиха война през 90-те, когато подкрепяните от Армения сепаратисти обявиха региона за независим. След примирието през 1994 г. регионът е под контрол на етнически арменски сили.

Битката за Нагорни Карабах. Как се стигна дотук?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG