Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вечерен час, протести и атаки срещу журналисти. Какво става в Киргизстан? 


Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков обяви извънредно положение в столицата Бишкек и заповяда войски да бъдат разположени по улиците на града, предаде Ройтерс. Извънредното положение, което включва и вечерен час, ще бъде в сила до 21 октомври.

Държавният глава уволни премиера и обяви, че е готов да подаде оставка, когато в изпълнителната власт бъдат назначени легитимни ръководители, а страната поеме по пътя на законността.

Протестите в бившата съветска република започнаха след като станаха ясни резултатите от изборите за Върховен съвет (местния парламент). Те се проведоха на 4 октомври, но Централната избирателна комисия ги обяви за невалидни. Ден по-късно протестиращи влязоха в сградата, където се помещават парламентът и президентството, след което в зданието избухна пожар.

Според официалните резултати от изборите почти всички 120 депутатски места бяха партии, смятани за крепители на статуквото в централноазиатската държава.

Междувременно “Репортери без граници” призова властите в Киргизстан и опозиционните лидери да гарантират безопасна среда за журналистите, които отразяват размириците. В становище, публикувано от организацията, се споменават няколко случая от последните дни, при които журналисти, включително от Радио Свободна Европа, са били обект на нападение от членове на силите за сигурност и от протестиращи.

"Журналистите не трябва да се превръщат в изкупителни жертви за това следизборно вълнение “, каза Жана Кавелие, ръководителка на “Репортери без граници” за Източна Европа и Централна Азия.

В събота световните агенции предадоха, че бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев e бил задържан от служители на специалните полицейски части.

"Алмазбек Атамбаев беше задържан по искане на следствените органи в рамките на углавно дело за организиране на масови безредици в Бишкек", съобщи Националният комитет по национална сигурност.

Сегашният президент Сооронбай Жеенбеков изглежда си връща контрола над страната след няколкото дни на вълнения, по време на които беше освободен от затвора неговият предшественик, който излежаваше присъда за корупция, отбелязва Франс прес.

Киргистан е бивша съветска република, която се намира на юг от Казахстан. В сравнение със съседните държави тя е смятана за по-свободна. В индекса на неправителствената организация “Фрийдъм хаус” тя е определена като „частично свободна“ с резултат, близък до този на Пакистан и Мароко, докато Казахстан, Русия, и други нейни съседки са в категорията „несвободни“.

В последния доклад на организацията като ключови проблеми на Киргизстан се посочват широкообхватната корупция използването на правосъдната система от управляващите срещу политически опоненти и граждански активисти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG