Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската полиция задържа десетки демонстранти в Хабаровск


Руската полиция задържа десетки демонстранти на протестна проява в Хабаровск - град в руския Далечен изток, предаде Асошиейтед прес.

Това е първата подобна реакция на полицията на демонстрация по повод ареста на местния губернатор преди три месеца.

Хабаровск Сергей Фургал беше арестуван на 9 юли, след като беше заподозрян, че е замесен в убийства. Фургал, който е бивш бизнесмен, отхвърля обвиненията, които според поддръжниците му са отмъщение, организирано от негови съперници.

Откакто беше арестуван, хиляди демонстранти редовно се събират на протестни прояви в Хабаровск - град с 600 хиляди души население, близо до границата с Китай. Най-големи демонстрации има през уикендите.

Митингите са голямо предизвикателство за руските власти, които обикновено не се колебаят да разпръскват неразрешени демонстрации. Неохотата на властите да предприемат действия срещу демонстрантите е свързана с опасенията от провокиране на още по-голямо недоволство, а също така и с надеждата, че протестните прояви ще отшумят, отбелязва Асошиейтед прес.

Честите демонстрации в Хабаровск обаче продължиха и все повече придобиват облика на протестни прояви срещу управлението на руския президент Владимир Путин.

Силите на реда не се намесиха по време на последното хилядно шествие на демонстранти в града, но по-късно арестуваха около 30 демонстранти, които разпънаха палатки на централния площад на Хабаровск.


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG