Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европа затяга мерките срещу коронавируса заради големия брой заразени


За първи път в Европа бяха регистрирани над 100 000 нови случая на коронавирус за 24 часа. Редица държави въведоха по-строги противоепидемични мерки.

В Източна Европа има над 33 600 новозаразени. Нов ръст на новорегистрираните случаи беше отчетен през изминалото денонощие и в България. От направените 6048 PCR-теста 612 са дали положителен резултат.

В Западна Европа Франция регистрира рекордните 20 339 инфекции през последните 24 часа, като болниците влизат в спешен режим, а най-големите градове в страната затварят съоръжения, за да ограничат по-нататъшното разпространение на вируса, обобщава Медиапул.

В Испания правителството обяви извънредно положение, за да наложи частично затваряне на Мадрид и близките градове.

В Русия за изминалото денонощие има най-голям брой заразени хора, откакто епидемията е започнала след предишния рекорд през май. Това накара московските власти да обмислят затваряне на барове и нощни клубове. Белгия също въведе по-строг контрол върху събиранията на публични места

Броят на заразените в Германия расте и от неделя в регионите с най-висок брой инфекции важат нови правила, съобщи БНР. Те бяха обявени от канцлера Ангела Меркел снощи. Новите мерки включват носене на маска на открито, ако няма възможност за спазване на дистанция, вечерни часове и забрана на продажбата на алкохол след 23 часа.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че отново е отчетено рекордно увеличение на случаите в глобален план на коронавируса - 350 766 нови за 24 часа. В момента в Европа са повече от 16 процента от световните инфекции с вируса и почти 22 процента от смъртните случаи в световен мащаб.

Разпространението на коронавируса COVID-19 по света беше обявено за пандемия от Световната здравна организация. Тук може да следите развитието на ситуацията в България - откритите случаи, състоянието на заразените и наложените ограничения в рамките на извънредната епидемична обстановка. Следете и интерактивната карта за разпространението на коронавируса по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG