Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестите в Беларус: Десетки задържани демонстранти и журналисти


Минск, 11.10.2020 г. 
Минск, 11.10.2020 г. 

Около 50 протестиращи бяха задържани в столицата на Беларус след сблъсъци с полицията, предаде Ройтерс. Това се случи в началото на седмично шествие, осъждащо считаното за измамно преизбиране на президента Александър Лукашенко, съобщи Франс прес.

Служителите на силите за сигурност на Беларус използваха зашеметяващи гранати и водни оръдия, за да разпръснат демонстрантите в центъра на Минск.

Правозащитната група "Вясна" съобщи, че арестуваните са най-малко 67. Над половината от тях - 35, са журналисти, отразяващи протестите на беларуската опозиция.

Това не е първото задържане на представители на медиите. В края на август беларуският Съвет за сигурност отне акредитациите на поне 17 журналисти от международни медии, които отразяват протестите.

Бившата съветска република с 9,5-милионно население е разтърсена от масови протести, които започнаха след президентските избори на 9 август. Според опозицията те са били манипулирани от лидера ветеран Александър Лукашенко. Той отрича това. Европейският съюз и САЩ обаче отказват да признаят изборната му победа за легитимна.

"Боже, още колко години ще продължи?"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG