Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19 може да оцелее до 28 дни в лабораторни условия


Австралийските учени са открили, че новият коронавирус може да оцелее до 28 дни върху повърхности, ако температурата в помещението е 20 градуса
Австралийските учени са открили, че новият коронавирус може да оцелее до 28 дни върху повърхности, ако температурата в помещението е 20 градуса

COVID-19 може да оцелее до 28 дни върху повърхности. Това е много по-дълъг период в сравнение с този, който се отнася за оцеляването на вируса на грипа. Откритието е направено от учени от Австралия. Те подчертават, че този резултат може да се постигне в определени условия, съобщи Ройтерс.

Изследователи от австралийската национална научна агенция казаха, че коронавирусът остава заразен при температура от 20 градуса по Целзий на гладки повърхности като пластмасова банкнота и дисплей на мобилен телефон. За сравнение вирусът на грип А може да оцелее до 17 дни.

Експериментите са показали, че с повишаването на температурата и времето за изследване, намалява и периодът, в който вирусът може да оцелее.
Проучванията са били проведени на тъмно, след като вече бе доказано, че слънчевата светлина бързо убива новия вирус.

От Ройтерс отбелязват, че резултатите от експеримента подчертават необходимостта от миене на ръцете и поддържането на чистота при борбата с COVID-19.

Агенцията припомня също, че Австралия е сред развитите държави, които най-добре се справят с пандемията. Сред 25-милионното население в страната досега са регистрирани 27 хил. заразени, а смъртните случаи са 898.

За сравнение в България, където по данни на НСИ населението е около 7 млн. души, към момента общият брой на заразените е 24 402, а смъртните случаи са 892.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG