Връзки за достъпност

Извънредни новини

Масовото отхвърляне на маските изправя България пред риск. Как Европа се бори с ръста на COVID-19


Директорът на "Пирогов" Асен Балтов предложи да се въведе задължително носене на предпазни маски на закрито, включително и в офисните пространства. Той се аргументира с това, че резкият скок на COVID-19 в България се дължи на масовото отхвърляне на маските. В интервю за бТВ Балтов каза, че до края на месеца броят на заразените с COVID-19 ще достигне 30 хил. души.

Съветът на Балтов идва на фона на рязък ръст на новозаразените в България. През последните 7 дни има 2801 такива случая. Това е почти двойно увеличение спрямо предишната седмица, когато новозаразените са били 1521, и още по-голямо спрямо периода между 21 и 27 септември, когато са били регистрирани 1178 души, показват данните от единния информационен център.

Освен в абсолютни числа, ръстът на случаите проличава и в процентното съотношение на положителните проби спрямо всички извършени тестове. През последната седмица 9.33% сред тестваните са се оказали с коронавирус.

“Ние сме прекалено свободолюбиви и когато нещо не ни харесва, решаваме, че то ни пречи. Ако носим маска на закрито, цифрите в момента щяха да са наполовина по-малко. Има огромна съпротива, над 50% от хората нямат никакво желание да спазват мерките и смятат, че ние говорим на вятъра, а коронавирусът е конспиративна теория”, каза директорът на "Пирогов".

В събота главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев каза, че въпреки сериозното повишаване на броя на заразените, ако те останат по близо 500 на ден, здравната система в България може да издържи дълго. По негови думи в момента най-тежко е натоварването в Бургас и Благоевград, но има варианти за добавяне на допълнителни легла.

Италия и Словакия затягат мерките, в Англия се очаква ограничаване на движението

Заради нарастването на броя на заразените до нивата от март в Италия се готвят за въвеждането на нови мерки в опит за ограничаването на заразата. Въпреки запазването на ниските нива на смъртност се очаква здравните власти да въведат сериозни рестрикции.

В Словакия от четвъртък носенето на маски на обществени места става задължително. Въвежда се също ограничение за ресторантите да изпълняват единствено поръчки за доставка по домовете. Подобно на България преди месеци, хранителните магазини ще обслужват само възрастни хора в определени часове. В началото на пандемията Словакия беше от страните, които имаха най-добри резултати при справянето със ситуацията.

В Англия се очаква градските управи в няколко региона да въведат нова система за ограничаване на движението в градовете. Би Би Си съобщава, че в Ливърпул и региона ще бъдат въведени възможно най-строгите мерки за ограничения, след като през изминалата седмица 600 на всеки 100 000 жители в града се оказаха заразени с COVID-19.

По-късно през деня премиерът Борис Джонсън се очаква да съобщи за нова тристепенна система, с която ще се въвеждат ограничения в градовете на базата на броя на заболелите в тях.

Разпространението на пандемията по света можете да проследите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG