Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция връща свой кораб в оспорваните води на Средиземно море


Проучвателният кораб "Оруч Рейс" отново ще бъде изпратен в оспорваните между Туция и Гърция териториални води

Турция ще изпрати отново проучвателния кораб “Оруч Рейс” в район от Източната част на Средиземно море. Това вече се случи през август и септември, а събитието доведе до сериозно напрежение между Атина и Анкара, в което се намесиха и редица западни държави.

От турските военноморски сили съобщиха, че от понеделник до 20 октомври “Оруч Рейс” ще бъде върнат в същата зона, от която през септември се оттегли в следствие на дипломатическите усилия. Зоната, която ще бъде проучвана, включва и гръцкия остров Кастелоризо.

През август корабът беше изпратен заедно с ескорт от няколко турски военни съда. Проучвания бяха извършени в близост до гръцкия остров.

Гърция, подкрепяна от няколко европейски държави от една страна и Турция, подкрепяна основно от Русия и държави в Азия, от друга, спорят за разпределението на водите в Източното Средиземноморие. Регионът е богат на природни залежи и през него се предвижда да преминат тръби на големи проекти за доставка на газ и петрол.

Турция от години защитава позицията, че страната е изолирана от достъп до сондажите в тази част на Средизмемно море, а основна роля там имат Гърция, Кипър, международни компании от държави в ЕС, както и представители на арабския свят, сред които са Египет и Либия.

Както Гърция, така и Турция са членки на НАТО, което допълнително усложнява конфликта помежду им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG