Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протест срещу строежа на “Турски поток” твърди, че руски фирми са реалните изпълнители


Бойко Борисов на среща с представителите на консорциум "Аркад", който спечели поръчката за строежа на "Турски поток" през България. Според журналистически разследвания реалният изпълнител е руска фирма IDC, а сред подизъплнителите е и фирма от Беларус
Бойко Борисов на среща с представителите на консорциум "Аркад", който спечели поръчката за строежа на "Турски поток" през България. Според журналистически разследвания реалният изпълнител е руска фирма IDC, а сред подизъплнителите е и фирма от Беларус

Протестна акция на гражданското движение “БОЕЦ“ привлече вниманието към това кой реално строи българската отсечка на "Турски поток". В събота близо до строежа на тръбопровода при село Макреш се събраха няколко десетки души, сред които представители на “Демократична България", “Зелен Младост”, “Граждански мегдан”, “Обществен контрол”, “Зелено движение” и “Орлово гнездо”.

“На този обект заварихме само руски и беларуски фирми с руски работници, които строяха руски тръбопровод, с руски машини и руски тръби за пренос на руски газ. Български са само милиардите, с които плащаме за този грабеж”, написаха в профила си във фейсбук от БОЕЦ. Оттам съобщават, че акциите им ще продължат, а в понеделник ще започне и кампания в Брюксел, която цели да информира Европейската комисия и Европейския парламент за ситуацията около строежа на проекта.

Продължението на “Турски поток” през България към Сърбия беше поверено на саудитския консорциум Arkad. Договорът е на стойност 2.5 млрд. лева и беше сключен през септември 2019 г.

По данни на “Капитал” реален изпълнител на обекта е регистрираната в Белград руска фирма IDC, която отговаря за строежа на тръбопровода на територията на Сърбия.

Подизпълнители на Arkad са още германската Max Streicher, която си сътрудничи с руска фирма, както и италианската Bonatti.

Подизпълнител в проекта е и беларуската “Белтрубопроводстрой”, за която през 2019 г. властите в Литва съобщават, че представлява заплаха за националната сигурност.

В свое разследване сайтът "Биволъ" посочва, че по част от проекта се извършват дейности, финансирани със средства от европейски програми.

В средата на юли САЩ предупредиха, че ще наложат санкции на компаниите, работили по руските газови проекти с Германия и Турция. Това може да доведе до последствия за всички фирми, които участват в проекта за газопровода на територията на България.

Премиерът Борисов не използва името "Турски поток", когато говори за тръбите, минаващи през българска територия - от Турция към Сърбия. Той го нарича "Балкански поток" и отхвърля опитите проектът да се представи като руски енергиен проект на Балканите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG