Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вирусът е новият претекст на правителствата да тъпчат свободата в интернет


Картата на Фрийдъм хаус за свободата в интернет през 2020 г. В лилаво са несвободните страни, в зелено са свободните, а в жълто - частично свободните.
Картата на Фрийдъм хаус за свободата в интернет през 2020 г. В лилаво са несвободните страни, в зелено са свободните, а в жълто - частично свободните.

Правителствата по света са използвали пандемията от COVID-19 като прикритие за все по-големия обхват на наблюдението и събирането на информация за населението, цензура на критични мнения и създаване на нови технологии за социален контрол. В световен мащаб за десета поредна година се бележи спад в свободата на интернет. Това се казва в доклада “Свободата на интернет през 2020 г.", публикуван в сряда от Фрийдъм хаус.

Проучването обхваща общо 65 държави, които включват 87% от потребителите на интернет в света. Обхванатият времеви период е от юни 2019 до май 2020 г.

Според изследването бързото и слабо контролирано създаване и разпространение на приложенията, използващи изкуствен интелект и биометрично наблюдение с цел справянето със здравната криза, е създало нови рискове за човешките права.

Приложенията за смартфони, които проследяват движението или спазването на карантина, са използвани в 54 от 65-те страни, включени в проучването. Малка част от правителствата, както и представители на частния сектор, в тези държави прилагат каквито и да е механизми за защита на личните данни на потребителите.

В изследването се подчертава, че политически лидери са използвали пандемията като претекст за цензура върху новините, арестуване на техни критици и използването на етнически и религиозни групи за изкупителни жертви.

В най-малко 45 държави активисти, журналисти и други членове на публичния сектор са били арестувани, а срещу тях са повдигнати обвинения във връзка с техни онлайн публикации, свързани с пандемията.

В 28 държави са били цензурирани сайтове и онлайн публикации, свързани с неблагоприятни статистики за пандемията.

Проблемът с Китай, Русия и другите

Най-агресивно е било поведението на правителството на Китай, като е установено, че в страната е налице най-сериозното посегателство срещу свободата на интернет в света за шеста поредна година. Китайската комунистическа партия използва комбинация от високо и нискотехнологични средства, не само срещу разпространението на коронавируса, но и за да ограничи достъпа на онлайн потребителите до алтернативни и независими източници на информация.

От 65-те държави, включени в изследването, ситуацията се е влошила в 26 и се е подобрила в 22. Най-голямо отстъпление от свободата на интернет е отбелязано в Мианмар, Киргизстан, Индия, Еквадор и Нигерия.

Като свободни в интернет са определени всички държави от ЕС, в които е извършено изследването, както и САЩ, Канада, Австралия, Индия, Япония и други. България не е включена в проучването.

Като несвободни в интернет, освен Китай, са определени Русия, Иран, Беларус, Казахстан, Узбекистан и други.

Изолация от света

В най-малко 30 държави пандемията е използвана от националните правителства за масово следене в директно партньорство с телекомуникационните компании. Сред приложенията в някои държави има такива, които използват лицево разпознаване и изкуствен интелект за автоматизирана оценка на риска за здравето.

Все по-широко застъпени са усилията за “суверенност на интернета” на националните правителства. Русия гласува закон за изолирането на интернет в страната в случай на национално извънредно положение, а Иран прекъсна международния трафик по време на протестите срещу правителството през ноември 2019 г.

В рамките на последната година Турция, Бразилия и Пакистан приеха законодателни промени, с които изискват от компании да не изнасят информация извън пределите на териториите им, с което предоставиха по-лесен достъп на правоохранителните органи до данните.

В САЩ за четвърта поредна година се забелязва спад в свободата на интернет, но въпреки това в изследването на Фрийдъм хаус се казва, че страната има свободно уеб пространство. Събитията около протестите за расово равенство, здравната криза и законодателни промени на щатско ниво са повлияли за влошаването на ситуацията. За това е допринесло и заливането на интернет пространството с политизирана дезинформация, опасна липса на осведомяване и подстрекаване, част от които са свързани с публикации на президента Доналд Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG