Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов и Ананиев обещаха 300 лева минимална пенсия от догодина


Минималната пенсия от следващата година да се увеличи от 250 на 300 лева. Това съобщиха министърът на финансите Кирил Ананиев и премиерът Бойко Борисов в пряко излъчване във Фейсбук. За хората, които получават между 300 и 369 лева, което е линията на бедността, пенсиите да се увеличат с 10 процента, предвиждат управляващите.

Останалите пенсии, които са над 369 лв, ще се увеличат с 5 процента, каза още Ананиев. Той допълни, че максималният осигурителен доход няма да се вдига.

Бойко Борисов, заедно с министрите на финансите и на икономиката, както и лидерите на синдикатите КНСБ и КТ “Подкрепа“, беше в Козлодуй, където се планира да бъде изграден 7-и реактор в атомната електроцентрала. Правителството ще даде старт на проекта на заседание в сряда.

"Всеки иска повишение на доходите. Затова ние предвиждаме 10% повишение на доходите така, както през всичките години", каза премиерът Борисов по време на пряко излъчване във Фейсбук профила си от Козлодуй.

"360 млн. лева за учителите, за да си завършим това, което сме обещали за 4 години двойно увеличение на заплатите, хората на първа линия - се увеличиха заплатите с 30% на земеделските служби", каза премиерът.

Заявката за по-високи пенсии идва на фона на данните, публикувани от НОИ в понеделник, според които парите за пенсии може да не стигнат заради намаляващите суми, внесени от осигуровки. Преди дни управляващите съобщиха, че пенсионерите ще получават добавка от 50 лева месечно, докато има пандемия, а след това ще има индексация.

Миналата седмица правителството обяви и намеренията си да премахне подоходния критерий за отпускане на детски надбавки и всички родители да получават такива. Ако предложението бъде прието, това ще струва 398 млн. лева. допълнително на държавния бюджет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG