Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Репортери без граници" предлагат свободата на медиите да е основна тема в предизборната кампания


Репортери без граници твърдят, че премиерът Бойко Борисов е дал обещание, но не е предприел никакви действия за подобряване на медийната ситуация в България

Свободата на медиите в България да се превърне в централна тема на предизборната кампания преди парламентарния вот, предлага неправителствената организация "Репортери без граници".

"С оглед на демонстрираната липса на интерес за приоритизирането на свободата на словото, “Репортери без граници” (RSF) отправя предложение за създаване на независима и плуралистична национална комисия, която да превърне въпроса в основен по време на следващата кампания за парламентарни избори”. Това се казва в позиция на международната организация, следяща състоянието на свободата на словото в света.

5 факта за свободата на словото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

От Репортерти без граници заявяват, че премиерът Бойко Борисов, въпреки обещанието си, не е предприел никакви действия за подобряване на медийната обстановка в страната. Като аргумент те посочват, че преди седем месеца организацията е изпратила пътна карта за подобряването на свободата на пресата в България, но все още нямат отговор по въпроса.

“Въпреки, че свободата на медиите е защитена от конституцията, България рискува да се превърне в държава, в която никой не упражнява това право“, заявява председателят на организацията за региона на Европейския съюз и Балканите Павол Салай.

"Репортери без граници" предлагат националната комисия да получи задача за изготвяне на конкретни препоръки. Предлага се тя да бъде оглавена от известен правозащитник, а в нея да членуват български и международни експерти. Друга идея е мандатът на комисията да включва законови гаранции за свободата на пресата, регулации за електронните медии, правото на конфиденциалност на източниците, концентрацията на медийна собственост, разпределението на средствата за реклама и други.

Организацията припомня и думите на заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова по време на конференцията за свободата на медиите, която се проведе в София, когато тя обеща от ЕК да разгледа начина, по който европейските средства за медиите се разпределят от правителството.

“Нечестното и непрозрачно разпределение на средства от националния бюджет и Европейските фондове в България се използва като политически инструмент, за да се заглушат критичните журналисти и независимите медии”, казват още от международната неправителствена организация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG