Връзки за достъпност

Извънредни новини

Катастрофата зад ъгъла. Как Чехия се превърна в център на кризата с COVID-19


Карловият мост отново е празен, както в началото на епидемията през март
Карловият мост отново е празен, както в началото на епидемията през март

Заразените с новия коронавирус в България (7 млн. население) вече са почти 27 хиляди. Точно преди 6 седмици, на 4 септември, това беше и броят на установените случаи в Чехия (10 млн. население). Месец и половина по-късно общият брой на заразените с COVID-19 в страната вече е 140 хиляди.

Чехия днес е на първо място в Европа по скорост на разпространение на заразата. През последните две седмици са засегнати вече почти 600 души на всеки 100 хиляди население. Смъртността също е най-високата в Европа – 4,4 на 100 хиляди за последните 14 дни, показват данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. В четвъртък сутринта премиерът Андрей Бабиш нарече данните „катастрофа“.

Какво се случи през последния месец, за да стигне Чехия от положение, което беше близо до това в България, до позицията на новия черен рекордьор на Европа? Най-краткият отговор: животът продължаваше както преди, мерките бяха символични, хората пътуваха и се събираха. До момента, когато отново беше въведено извънредно положение, училищата и заведенията бяха затворени, а събирането на хора на открито беше почти забранено.

Лятото, животът и маските

На 1 септември започна учебната година в Чехия. Учениците видяха на живо училищата си за първи път от март месец, когато започна епидемията и обучението стана дистанционно. През лятото повечето чехи пътуваха на почивка в чужбина. Правителството на Адрей Бабиш договори специален „зелен коридор“ към Хърватия, където летуват най-много чехи. В началото на август премиерът лично се зае с това да помогне на повече хора да отидат на море в Гърция. Бабиш се обади на колегата си Мицотакис и след това обяви, че чешките граждани могат да пътуват до гръцките курорти без задължителния дотогава отрицателен PCR тест.

Премиерът Андрей Бабиш е в Брюксел в четвъртък. Преди да излети, той нарече данните за коронавируса "катастрофа"
Премиерът Андрей Бабиш е в Брюксел в четвъртък. Преди да излети, той нарече данните за коронавируса "катастрофа"
Популярните в Чехия открити бирени градини бяха пълни, а в края на лятото започнаха и традиционните винарски фестивали.

През лятото нямаше изискване за носене на маски на закрити обществени места. В магазините и моловете по нищо не личеше, че в страната има коронавирус. В градския транспорт също нямаше изискване за носене на маски. Единствено метрото в Прага продължи да изисква от пътниците да имат маски, но това беше решение на общинската транспортна компания, а не изискване от властите. Популярните в Чехия открити бирени градини бяха пълни, а в края на лятото започнаха и традиционните винарски фестивали и през почивните дни в много квартали се появиха шатри, около които стотици хора се събираха на по чаша вино.

В края на август новите случаи се движеха между 300 и 400 на ден. Тенденцията беше еднозначно към повишаване на заразените, но нищо не подсказваше за това, което се задава зад ъгъла. Учениците тръгнаха на училище, животът по улиците продължаваше нормално. Единствените ограничения бяха въведени от 1 септември – носене на маски в градския транспорт и на закрити обществени места. В България това се случи по-рано и носенето на маски на закрито отново стана задължително след 23 юни.

Чехия въведе и таван за броя на посетителите на прояви на открито – до 1000 души, и на закрито – до 500 души. Правителството обяви програма за безплатна доставка до всеки гражданин над 60-годишна възраст на комплект от един респиратор и пет маски.

Ескалацията и оставката

Само седмица след началото на учебната година Чехия премина психологическата граница от 1000 нови случая за ден. Това стана на 8 септември. Последваха десетина дни, в които броят на заразените дневно се движеше малко под и над хиляда. На 17 септември числата отново „подскочиха“ – 3125 нови случаи на COVID-19 само за ден. Започна да расте и делът на позитивните тестове сред всички проведени. В края на август по-малко от 5% от тестваните се оказваха заразени. В средата на септември вече всеки десети беше носител на вируса.

Представители на правителството цитираха данни, че най-голям е делът на заразените сред младите. Обясниха го с масови събирания, фестивали на открито, барове и дискотеки. И с началото на учебната година. Възрастта на повечето заразени беше посочена като обяснение и за сравнително ниския брой настанени в болници. Преди месец в здравни заведения се лекуваха близо хиляда души. Смъртните случаи общо от началото на епидемията бяха под хиляда – данни, които са сравними с положението в България в момента.

Правителството се прицели в баровете и нощните клубове, за да ограничи разпространението сред най-младите. От 24 септември те трябваше да затварят най-късно в 22 часа. Тогава бяха наложени и ограничения за публични събития на места със сектори – до 100 души на закрито, до 2 хиляди души на открито. В България на стадионите в момента се допускат до хиляда души в сектор.

На 21 септември министърът на здравеопазването Адам Войтех подаде оставка.

На 21 септември министърът на здравеопазването Адам Войтех подаде оставка. Той каза, че иска да освободи място за някой, който може да направи повече. Кризата вече беше официално призната. Неговият заместник, главният епидемиолог Роман Примула, пое поста на министър. В следващите дни новите случаи бяха по около 2 хиляди на ден. Чуваха се критики, че управляващите не налагат по-строги мерки заради наближаващите избори за сенатори и регионални съвети. Първият тур на изборите се проведе на 2 и 3 октомври. От 5 октомври беше обявено извънредно положение.

Катастрофата

Веднага след въвеждането на извънредно положение започнаха стъпаловидните мерки. Никой не ги нарича така, но правителството променяше през няколко дни изискванията в една посока – затягане. От 5 октомври събиранията бяха ограничени до 10 човека на закрито и 20 на открито. В църквите се допускаха не повече от 100 човека. Посетителите на концерти и театри бяха ограничени. От същата дата учениците в гимназиите и прогимназиите преминаха на дистанционно обучение. В ресторантите можеха да сядат не повече от 6 души на маса.

Всички училища в Чехия преминаха на дистанционно обучение
Всички училища в Чехия преминаха на дистанционно обучение

Няколко дни по-късно и тези мерки се оказаха недостатъчни. От 9 октомври бяха затворени басейни, фитнеси и спа комплекси. Заведенията трябваше да затварят вече в 20 часа. Само няколко дни по-късно – от 12 октомври, бяха забранени всички културни, религиозни и спортни прояви с повече от 10 участници. Студентите спряха да посещават университетите, с изключение на следващите медицина. Учениците от началните училища трябваше да бъдат разделени на две групи и да се редуват на всеки две седмици – едните да посещават училище, а другите да се обучават дистанционно.

Забранено е събирането на повече от 6 човека на открито. Забранена е употребата на алкохол на открито.

Само два дни по-късно – в сряда, всички ученици вече си останаха вкъщи, а продължиха да работят само детските градини. От 14 октомври носенето на маски е задължително и на откритите спирки на градския транспорт. Ресторантите и баровете затвориха. Единствено имат право да продават храна на прозорчета и то само до 20 часа. Забранено е събирането на повече от 6 човека на открито. Забранена е употребата на алкохол на открито.

В четвъртък новите случаи вече са 9544 само за ден - пореден рекорд. В болници са настанени 2678 пациенти с COVID-19. Починалите с коронавирус досега са 1172.

Правителството обяви план за изграждане на полеви болници. Общината в Прага призова собственици на хотели, които и без това са затворени, да ги предоставят за настаняване на хора под карантина или на полицаи и медицински работници, командировани в столицата. Кабинетът обявява през час големи покупки – на хиляди легла, респиратори, лекарства.

Преди няколко месеца Чехия беше сред отличниците в Европа. Страната въведе още в началото на март строги ограничения, които продължиха два месеца. Случаите в началото на май бяха едва по около 50 дневно. Последва безгрижното лято. Днес премиерът Бабиш за първи път използва думата „катастрофа“.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG