Връзки за достъпност

Извънредни новини

Светлината в края на тунела. Как Чехия се справя с коронавируса


Маските в Чехия са задължителни. Някои ги превърнаха в украшение
Маските в Чехия са задължителни. Някои ги превърнаха в украшение

Зад стъклената витрина е тъмно. Всички столове са обърнати с краката нагоре върху масите. С изключение на една маса, върху която са поставени две портативни шевни машини, а две момичета шият маски за лице. По магазините ги няма, а носенето им е задължително от 19 март насам.

“- Може ли да си купя маска? - Не може. Ще ви я подарим. - Поне нещо да ви оставя, за материали, труд… - Ами, оставете колкото решите. Така ще купим още плат…”

“Кафефин” е сред най-популярните заведения в квартал “Винохради” в Прага. Различава се от много други и като обзавеждане, и като меню. Днес обаче нищо не го различава от хиляди други заведения в столицата на Чехия. Те са затворени за посетители от 13 март насам заради епидемията от коронавирус. Много от тях извадиха по една маса отпред и предлагат кафе или бира, бургери или пици, но само за вкъщи. И върху почти всички от тези маси стои по една табела: “Безплатна маска за всеки клиент”.

Карловият мост в Прага никога не може да бъде видян празен. Освен по време на пандемия
Карловият мост в Прага никога не може да бъде видян празен. Освен по време на пандемия

Чехия беше първата държава в Европа, която обяви носенето на маски за задължително. Десет дни след налагането на тази мярка, министър-председателят Андрей Бабиш призова в Туитър президента на САЩ Доналд Тръмп да последва чешкия пример. “Г-н президент Тръмп, опитайте да се справите с вируса по чешкия начин. Носенето на обикновена маска от плат намалява разпространението на вируса с 80%! Чешката република направи носенето ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за гражданите си. Моля споделете. Бог да благослови Америка!”

Доналд Тръмп засега не е коментирал публично този туит, но няколко дни по-късно обяви препоръката на американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) към всички американци да носят маски от плат на публични места.

Маските и забраните

Споровете за това дали и колко помагат ръчно направените маски продължават. Чехия обаче отчита намаляване на ръста на новите случаи на коронавирус от седмица насам. Общият брой на доказано заразените досега доближава 5 хиляди души, смъртните случаи са над 80. Първите случаи в страната бяха установени на 1 март, а на 12 март беше обявено едномесечно извънредно положение, което във вторник беше удължено до края на април. Затворени са училища, заведения и всички магазини, с изключение на хранителните, аптеките и бензиностанциите. Не работят фризьорски и козметични салони. Забрана за посещения в парковете няма, но гражданите са призовани да не излизат от домовете си без неотложна нужда.

Полицията има право да глобява за неизпълнение на мерките, точно както е в много други държави в момента. Но полицаи по улицата не се срещат често. Проверките са редки, защото повечето хора спазват всички ограничения.

Много чехи започнаха да шият по домовете си маски от плат
Много чехи започнаха да шият по домовете си маски от плат

В първите дни след 19 март по улиците можеше да се видят все още хора без маски. Тогава спонтанно започна масовото шиене. Някои подаряват, други продават маските. Едни са скучни и едноцветни, други са почти дизайнерски. Няколко дни след като носенето на маски беше обявено за задължително, всички лица по улиците вече бяха покрити.

От 8 до 10 часа сутринта супермаркетите са “резервирани” за хора на възраст над 50 години. Забранено е влизането на чужденци в Чехия, а чехите нямат право да напускат страната. Впоследствие беше разрешено на медицински работници да пътуват, както и на хората, които живеят в погранични райони и работят в Германия например.

Отпускането на примката

Чехия живее по този начин четвърта седмица и това не я прави много по-различна от повечето европейски държави. Разликата е в стриктното спазване на правилата и в това, че властите в Прага вече говорят за отпускане на ограниченията, споменават конкретни срокове и дори вече действат.

От 26 март бяха отворени автомивките и беше позволено на фирмите, които предлагат ремонти по домовете, да работят отново. От вторник, 7 април, е позволено на хората, които тичат в парковете, да го правят и без маски. Тези, които карат колело в парк, също вече могат да са без маска. От четвъртък, 9 април, отварят някои магазини за нехранителни стоки - електроуреди, резервни части, детски дрехи, работилници за велосипеди.

Правителството обяви, че от началото на април прилага т. нар. умна карантина (smart quarantine). Всеки човек с позитивен тест за COVID-19 дава съгласие на властите да получат достъп до трафичните данни от мобилния му телефон, както и данните за извършените плащания с банковите му карти. После с помощта на армията се издирват всички контактни лица, които се поставят под карантина и също се тестват. Целта е това да доведе до ускорено и фокусирано тестване за коронавирус.

Метрото в Прага се дезинфектира по няколко пъти на ден
Метрото в Прага се дезинфектира по няколко пъти на ден

След Великден, който в Чехия е на 12 април, властите обещават да започнат да отварят поетапно границата, но със задължителна 14-дневна карантина за всеки, който пристигне в страната. Училищата и заведенията засега остават затворени, но зам.-министърът на здравеопазването Роман Примула каза, че вероятно учениците ще бъдат отново в клас след 15 май, макар и задължително с маски.

Финансова помощ за всеки

Правителството в Прага обяви пакет в подкрепа на пострадалата от пандемията икономика. Директната помощ ще е в размер на 100 милиарда крони (3,76 млрд. евро), а индиректната помощ под формата на гаранции за кредити ще е 900 милиарда крони (33 млрд. евро).

Тези големи числа имат твърде конкретно измерение за почти всички хора и фирми. Правителството одобри мораториум върху плащането на потребителски, ипотечни и фирмени кредити, подписани до 26 март 2020 г. Това означава, че физическите и юридическите лица имат право да уведомят банката си, че отлагат с 3 или 6 месеца плащането на следващата вноска. Не се изисква доказване на щети от кризата, а избраният срок за отлагане ще бъде добавен след крайната дата на кредита.

Фирмите, които са затворили бизнеса си заради ограничителните заповеди, имат право да не плащат наем до 30 юни, а след това ще имат право да изплатят пропуснатите вноски в следващите две години. Хазяите нямат право да прекратяват договорите на частни наематели, които не успяват да плащат наема си по време на епидемията.

Работодателите могат да кандидатстват по програмата “Антивирус” за компенсация за заплати на служителите, по подобие на програмата “60/40” в България.

Всеки, който трябва да остане вкъщи и да гледа детето си заради затворените детски градини и училища, ще получи компенсация от 424 крони (15 евро) на ден. Всички самонаети могат да не плащат здравни и социални осигуровки в следващите 6 месеца. Тази помощ е на стойност 183 евро на човек. Отделно от това хората със свободни професии ще получат еднократен компенсационен бонус от 25 хиляди крони (918 евро).

Ситуацията с коронавируса в България може да следите тук. Тази интерактивна карта показва разпространението на COVID-19 по света.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG