Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Моята чест не е функция на вашата оценка." Караянчева остава председател на парламента


Цвета Караянчева получи букет цветя от съпартийците си след гласуването

Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание, след като със 126 гласа „против“ и 97 гласа „за“ депутатите отхвърлиха предложението за предсрочното ѝ освобождаване. То беше внесено от 96 народни представители от БСП и ДПС, които го подкрепиха в пленарната зала. Против освобождаването на Караянчева като председател на парламента гласуваха ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

Обсъждането на искането за оставката на Караянчева в парламента премина във взаимни обвинения на двете най-големи партии в парламента – ГЕРБ и БСП – за скрита коалиция с третата по брой депутати ДПС и в изказвания за честта на Караянчева и на парламента.

„Уважаема кърджалийска мъченице“

От БСП мотивираха искането за оставката на Караянчева като посочиха, че тя не познава конституцията и не спазва законите, че не уважава принципа за разделение на властите, че нарушава правилника за дейността на Народното събрание като оставя законопроекти, внесени от левицата, без разглеждане. Освен това БСП се мотивираха с практиката да се внасят поправки, които „нямат нищо общо с духа на закона“ между първо и второ четене на законопроектите.

„Не на последно място смятаме, че с думи, с поведение, със самооценка, г-жа Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание“, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова и посочи като пример изказването на Караянчева по повод протестиращите срещу правителството, които използвам метрото „Ходи пеша, бе! Ходи пеша!“ и реакцията ѝ след като беше разпространен запис, на който глас, приличащ на този на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, я нарича с обиден израз.

„В тази връзка най-нормалното поведение тогава беше да подаде оставка, за да защити честта на парламента и достойнството на българските жени. Вместо това тя написа на стената си във Фейсбук „Аз вярвам на Бойко Борисов“. Тя може да му вярва за тази оценка, това е неин избор, собствено самоунижение, но ние не искаме с присъствието си повече на това място председател на Народното събрание да унижава институцията и да не мисли изобщо за достойнството на българските жени“, каза още Нинова, цитирана от БТА.

Тя посочи още, че през последните години е управлявала нова тройна коалиция - ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ мотивира искането за предсрочно освобождаване на Караянчева със „системно нарушение на Конституцията и подкопаване на устоите на парламентаризма“. „Да забравиш, че си председател на парламента, и да се изявяваш като квартален партиен функционер означава да извършиш политическо престъпление срещу републиката, и това историята няма да прости“, каза Карадайъ.

„Ако г-жа Караянчева изобщо се запомни с нещо, то ще е с кратката, но и категорична оценка на своя партиен председател, станала достояние на всички български граждани. Няма място думата кърджалийска в това определение, но дотам завършва нашето несъгласие с него“, каза депутатът от ДПС Хамид Хамид, цитиран от „Медиапул“ Той се обърна към Караянчева с думите „уважаема кърджалийска мъченице“.

„Много ви боли, че ви пробиха крепостта“

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ подкрепиха Караянчева за оставането ѝ на поста.

„От тази трибуна искам да се обърна към г-жа Караянчева - вие не сте изгубили доверието на мнозинството, което ви е избрало“, каза Красимир Ципов от ГЕРБ. „Днес съвсем убедено ще гласуваме срещу този проект за решение за предсрочното Ви освобождаване. По този начин ще дадем своята подкрепа за вас, защото оценяваме качествата, които притежавате, и умението да ръководите този парламент“, каза той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ каза, че мотивите за искането на оставката на Караянчева са непълни и без аргументи. Тя посочи, че искането е политически акт, който за пореден път е показал общи опозиционни действия между БСП и ДПС.

Според Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“ причината за искането на оставката на Караянчева е свързана с избирането ѝ за народен представител от Кърджали, където монопол е имало ДПС. „Много ви боли, че ви пробиха крепостта“, каза Атанасов.

„Исках да изчезна или да скоча от някоя канара в Родопите“

Самата Цвета Караянчева се защити като отрече да е възпрепятствала разглеждането на опозиционни законопроекти и да е прикривала премиера от парламентарен контрол.

Караянчева каза също, че искането за оставката ѝ изкарва на светло съществуващият според нея скрит съюз между БСП и ДПС. „Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика. От време на време тези коалиции излизат на светло, за да проверят забравени ли са вече времето на тройната коалиция или мъчителните месеци на Орешарски.“

По отношение на записа с глас, приличащ на този на премиера, Караянчева каза, че автентичността му не е доказана. „Може би трябваше да потъна в небитието? Да изчезна може би от лицето на земята заради едно изречение по мой адрес, което предполагаемият записван категорично и многократно отрича да е казвал“, каза тя. "Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара в Родопите.“

„Моята чест не е функция на вашата оценка. Моята чест не може да бъде отнета най-малко от вас“, каза още Караянчева, цитирана от БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG