Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон не вижда смисъл да обсъжда търговска сделка с ЕС, ако Брюксел не промени позицията си


Британският премиер Борис Джонсън
Британският премиер Борис Джонсън

Няма смисъл Великобритания и Европейският съюз (ЕС) да продължават преговорите за търговска сделка след Брекзит, ако Брюксел не промени из основи позицията си, каза говорител на британския премиер Борис Джонсън в петък.

„Търговските преговори приключиха. ЕС на практика ги прекрати като заяви, че не иска да промени преговорната си позиция“, каза говорителят, цитиран от Ройтерс. „Няма смисъл от търговски преговори, ако ЕС не промени позицията си.“

Великобритания напусна ЕС на 1 февруари 2020 г. Лондон и Брюксел преговарят оттогава за сключването на споразумение, което да уреди търговските отношения между Обединеното кралство и ЕС след Брекзит. Това споразумение трябва да влезе в сила преди 31 декември 2020 г. В противен случай двете страни ще търгуват с мита и квоти помежду си след тази дата.

Борис Джонсън посочи по-рано като краен срок за договаряне на условията на търговската сделка 15 октомври, а Брюксел постави като крайна дата 31 октомври. Между двете страни обаче все още има несъгласия по теми като риболова и правилата за лоялна конкуренция между британските и европейските фирми.

По-рано беше съобщено, че преговорният екип на ЕС ще пътува до Лондон за следващия кръг от преговори, както беше планирано. Говорителят на Борис Джонсън обаче каза, че има смисъл екипът на главния преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние да отиде в Лондон само ако е готов да обсъди спорните въпроси на базата на правните текстове без от Великобритания да се очаква да прави всички компромиси.

От кабинета на британския премиер по-късно съобщиха, че е постигнато съгласие преговарящите да говорят по телефона следващата седмица.

Според Би Би Си изказването на говорителя на британския премиер, че преговорите са приключили, е посрещнато хладно от дипломати в Брюксел. „Свикваме да сме част от пантомимата на Джонсън“, е казал източник на британската обществена медия. Медията цитира дипломати, според които британският премиер се опитва да печели време с подобни изказвания.

По-рано самият Борис Джонсън каза, че Обединеното кралство трябва да се подготви за сценарий без търговска сделка. Той допълни, че ЕС не е склонен да разгледа сериозно предложението на Лондон за споразумение по модела на това между блока и Канада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG