Връзки за достъпност

Извънредни новини

Учителят във Франция е бил заплашван заради карикатури. Заподозрян за убийството е 18-годишен чеченец


"Аз съм Самюел". Цветя и плакати пред училището, където е работел 47-годишният Самюел Пати
"Аз съм Самюел". Цветя и плакати пред училището, където е работел 47-годишният Самюел Пати

Млад мъж от чеченски произход, роден в Москва, е сочен като вероятен извършител на убийството на учител във Франция при терористичен акт. Прокурорът от антитерористичното звено на френското държавно обвинение Жан-Франсоа Рикар съобщи, че заподозреният е идентифициран като 18-годишния Абдула А., който е дошъл във Франция като дете и е получил бежански статут.

47-годишният преподавател по история и география Самюел Пати беше убит в петък вечерта при нападение, което френският президент Еманюел Макрон определи като „ислямистка терористична атака“.

Учителят е бил обект на заплахи след като е говорил пред учениците си за свободата на изразяване във връзка с карикатурите на пророка Мохамед, публикувани от сатиричното издание Шарли Ебдо.

Предполагаемият нападател, който е бил убит при престрелка с полицията, не е бил познат на властите във връзка с терористична дейност. Той е живеел в град на 100 километра от Париж и досега не се съобщава да е бил пряко свързан с убития учител или училището, в което той е работил. 18-годишният мъж е бил съден като извършител на дребни нарушения, съобщиха още френските власти.

Заподозреният е отишъл в петък в училището, в което е преподавала жертвата, и е искал от ученици да му я покажат. След като Самюел Пати си е тръгнал от работа, мъжът го е нападнал и убил. Според свидетели нападателят е крещял „Аллах е велик“. След това в профила на заподозрения в Туитър са публикувани снимки на тялото на жертвата, както и заплахи към френския президент Еманюел Макрон. Мъжът е открит от полицията след подаден сигнал от очевидци и е убит при престрелка с властите, съобщи още Жан-Франсоа Рикар.

Преди убийството Самюел Пати е бил обект на заплахи, защото е показал пред учениците си карикатури на пророка Мохамед във връзка с урок за свободата на изразяване. След публикуването на тези карикатури през 2015 г. редакцията на сатиричния вестник Шарли Ебдо беше нападната и 12 души бяха убити. Делото срещу извършителите започна преди няколко седмици.

Ръководството на училището е получило оплакване от баща на ученик заради урока. Родителят е публикувал видеоклипове, в които изразява възмущение от преподавателя. Той е един от десетимата арестувани във връзка със случая, съобщи още Рикар и допълни, че негова роднина се е присъединила към терористичната организация „Ислямска държава“ през 2014 г.

Това е втората терористична атака във Франция от началото на делото за нападението над редакцията на Шарли Ебдо през 2015 г. Преди седмици мъж рани двама души пред сградата, където преди се помещаваше изданието. Според Рикар в момента съществува „изключително висока заплаха от тероризъм на френска земя“.

Убийството на преподавателя предизвика вълна от реакции във Франция. Президентът Еманюел Макрон каза в петък, че нападението носи белезите на „ислямистка терористична атака“. „Наш съгражданин беше убит днес, защото преподаваше, защото учеше децата за свободата на изразяване, за свободата да вярваш и да не вярваш“, каза президентът.

Стотици ученици и колеги на убития учител оставиха цветя пред училището, в което той е работел. Преподавателите носят плакати с надписи „Аз съм учител. Защитавам свободата на словото“ и „#АзСъмСамюел“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG