Връзки за достъпност

Извънредни новини

София засилва проверките за маски. Пловдив с нови ограничения заради COVID-19


Засега няма изискане за носене на маски на открито, но се засилват проверките в търговските обекти и градския транспорт
Засега няма изискане за носене на маски на открито, но се засилват проверките в търговските обекти и градския транспорт

Часове, след като данните на здравните власти в понеделник показаха, че всеки четвърти направен тест за коронавирус през последното денонощие е бил положителен, общинските оперативни щабове в София и Пловдив демонстрираха реакция.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди засилване на проверките за спазване на противоепидемичните мерки на публични места, а Пловдив стана третата област след Търговище и Благоевград, която обяи нови ограничения.

Смесените екипи на Столичния инспекторат и полицията ще увеличат проверките си в търговските обекти и градския транспорт в София. През уикенда са били посетени 543 магазина, а за неспазване на задължителното носене на маски в обществения транспорт са били съставени 55 акта по Закона за зравето, 9 предупредителни протокола и едно полицейско разпореждане.

В големите търговски вериги в област Пловдив вече няма да могат да влизат повече от 100 души еднпвременно като се въвежда и задължителна дистанция от 2 м между тях. Освен това започват масови проверки в градския транспорт, магазините и други закрити обществени места за носенето на маски

Всеки четвърти тест е положителен

Делът на положителните изследвания за коронавирус за последните 24 часа достигна 25% при около 13 на сто за последните дни. Това показват най-актуалните данни в Единния информационен портал на здравното министерво.

Най-много са новорегистрираните случаи в София – 145, следвана от Сливен с 84, Търговище – 23, Благоевград – 17, Габроло – 19, Шумен – 14, Пловдив – 11, Монтана – 10.

Установени са 395 нови случая при направени 1581 теста. В неделя обаче повечето лаборатории не работят и затова се изследват приоритетно хора, при които има по-голяма вероятност да са заразени – имат симптоми или са били в контакт с доказано болни.

Активни в момента са 11 574 случая, от които хората, приети за лечение в болници, са 1500 – с около 300 повече, отколкото в началото на миналата седмица. Пациентите в интензивни клиники и отделения са 74-ма. За последното денонощие са регистрирани още 19 инфектирани медици, с което общият брой на заразения медицински персонал от началото на епидемията достигна 1551 души.

18 починали за денонощие

През последното денонощие са починали 18 души и така общият брой на жертвите на пандемията в България достига 986. Оздравелите от март досега пък вече са 16 943 души.

От понеделник Медицинският университет в Плевен преминава към дистанционна форма на обучение за срок от две седмици, предаде БНР. Досега 17 студенти са с положителни PCR тестове, продължават изследванията на контактните лица. В момента в Медицинския университет се обучават близо 1400 български и чуждестранни студенти.

Междувременно председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов съобщи пред БНТ, че втората партида противогрипни ваксини вече са в България и следобед ще са в аптеките. По думите му тази година интересът към ваксините е много по-висок от предходните и затова са поръчани 10 000 дози повече.

Развитието на епидемията в Бъргария от първия ден до днес може да следите в блога. Интерактивната ни карта показва разпространението по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG