Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протести, арести и разнобой в правителството заради кризата с COVID-19 в Чехия


Полицията в чешката столица използа водно оръдие и сълзотворен газ срещу стотици футболни и хокейни фенове

Протест срещу новите мерки срещу разпространението на епидемията от COVID-19 в Чехия прерасна в сблъсъци между футболни и хокейни фенове и полиция в столицата Прага в неделя. Миналата седмица местните власти отново предприеха затваряне на училища, барове, фитнеси и ресторанти, както и забрана за посещения на спортни събития заради ръста на новозаразените в страната. В момента Чехия е страната с най-бързо разпространение на COVID-19 в Европа.

Няколко хиляди демонстранти се събраха в неделя на Стария площад в историческия център Прага, което предизвика и реакцията на полицията. Според новите противоепидемични мерки публичните събирания на повече от шест човека са забранени, но до 500 души могат да участат в протести, ако са разделени на отделни групи от по 20 души и носят предпазни маски на лицата си.

Повечето от протестиращите обаче не носеха такива, а и органиите на реда обявиха, че в проявата участват над 500 души и затова организаторите прекратиха митинга. Голяма част от протестиращите, сред които бяха стотици привърженици на местни футболни и хокейни отбори, обаче отказаха да се разотидат и започнаха да замерят униформените с бутилки, камъни и бомбички.

Така се стигна до масови сблъсъци, в които участваха конна полиция и тежко екипирани служители на отряда за борба с безредиците. Униформените използваха сълзотворен газ и водно оръдие срещу агресивните протестиращи, предаде АП.

Чехия е на първо място в Европа по скорост на разпространение на коронавируса. Заразените вече са 828 на всеки 100 хиляди души население, показват данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Следват Белгия и Нидерландия с по 700 и 509 заразени на всеки 100 хиляди. В България данните показват, че COVID-19 е засегнал 108 от всеки 100 хиляди човека. Смъртността в Чехия също е рекордно висока в Европа - 6 души на 100 хиляди, докато в България този показател в момента е 1,8.

Заразените в Чехия към понеделник сутринта са 173 885, като броят им се удвои само за последните две седмици. За последното денонощие новите случаи са 5059, но през почивните дни тези стойности обикновено са по-ниски. В петък беше отбелязан рекорд с 11 105 нови случая само за едно денонощие.

В болници са 3519 пациенти с коронавирус. 1422-ма вече изгубиха живота си. Правителството започна да строи полева болница в покрайнините на Прага с 500 легла, която да се използва в случай на нужда.

"Това е бъркотия"

В понеделник сутринта министърката на социалната политика Яна Малачова даде интервю на живо за чешката обществена телевизия по темата за епидемията и мерките на управляващите. Докато откачаше микрофона си след това, тя каза:

“Това е бъркотия, което направи Бабиш. А сега ние всички трябва да бършем. Това е идиот, пардон, извинявам се”. Веднага след това тя пожела довиждане на екипа и си тръгна. Тези думи обаче бяха излъчени в ефир и демонстрират разнобоя в правителството.

Малачова е представител на Чешката социалдемократическа партия, която е коалиционен партньор на Андрей Бабиш и неговата партия “Ано”.

В неделя обществената телевизия цитира данни от социологическо проучване, според което три четвърти от чехите вярват на експертите за COVID-19, а само 36% имат доверие по темата на премиера Андрей Бабиш. Изследването показва и дълбоко разделение сред привържениците на партиите от управляващата коалиция - докато 88 на сто от избирателите на “Ано” вярват на Бабиш, само половината от симпатизантите на социалдемократите и комунистите (които подкрепят кабинета, но нямат министри) му имат доверие.

Настоящите ограничения в Чехия са в сила до 2 ноември. Тогава правителството ще реши дали да премине към пълно затваряне, т.нар. локдаун.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG