Връзки за достъпност

Извънредни новини

България и още 14 страни призовават ЕС да действа срещу фалшивите новини за 5G


Маргрете Вестагер - еврокомисар с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“
Маргрете Вестагер - еврокомисар с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“

Европейският съюз да „възприеме активен, дългосрочен и системен подход“ за справяне с опасенията относно 5G и електромагнитни полета (ЕМП). За това призовават 15 страни членки на ЕС, сред които и България, в писмо до ЕС. Според 15-те държави Съюзът има нужда от стратегия срещу дезинформацията за 5G технологията или рискува фалшиви твърдения да разклатят неговото икономическо въстановяване и постигането на дигиталните му цели, съобщава Ройтерс.

Конспиративни теории, че разпространението на новия коронавирус може да бъде свързан с безжичната технология, доведоха до изгаряне на антени на мобилни оператори в 10 европейски страни и нападения над работници по поддръжката през последните месеци. В България обшина Балчик наложи едногодишен мораториум срещи изграждането на 5G мрежата.

27-те страни-членки на ЕС гледат на 5G като на основен стълб на своето икономическо възстановяване от пандемията с COVID-19 и технологичната автономия. От технологията се очаква да даде възможност за следващи стъпки в много направления - от самоуправляващи се автомобили до дистанционна хирургия и по-автоматизирано производство.

15-те страни са изразили своите притеснения и предложения в съвместно писмо до еврокомисарката по дигитализацията Маргрете Вестагер, комисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон, както и до заместник-председателя на ЕК с ресор "Ценности и прозрачност" Вера Йоурова.

„Ясно е..., че сме свидетели на нарастваща активност на анти-5G движението в целия Европейски съюз“, пишат те.

„Ние, като държави-членки, сме готови да допринесем за тази общоевропейска инициатива с нашия национален опит и най-добри практики за справяне с проблема с дезинформацията на 5G и ЕМП“, се казва в писмото.

Страните настояват за повече научни изследвания за рисковете за здравето на хората. Те предлагат още кампания за повишаване на осведомеността в цяла Европа и широк дебат, отчитащ страховете и притесненията на противниците на 5G.

Другите страни подписали писмото са Австрия, Хърватия, Чехия, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Словакия и Швеция.

Какво се случва в България

На 30 септември Балчик стана първият град в България, който въведе едногодишен мораториум върху изграждането на 5G-мрежата на територията на общината. Това стана на редовно заседание на Общинския съвет, на което от 17 присъстващи общински съветнци 11 подкрепиха мораториума. Решението беше предшествано от подписка на 183 жители на града, с която изразяват притеснението си от новата технология.

През месец май кметът на Берковица Димитринка Каменова изпрати въпроси до мобилните оператори за степента на изграждане на 5G мрежата на територията на общината заради притеснения на граждани, въпреки че беше известно, че такава мрежа все още не се игражда.

През април кметът на Русе Пенчо Милков също беше предприел подобни действия, като ги обоснова с въпроси от страна на граждани.

Към момента Vivacom e единственият мобилен оператор в България, който е стартирал 5G мрежа на територията на страната. Тя е достъпна в 27-те областни града в България. На въпрос на Свободна Европа от А1 отговриха, че в момента провеждат последни изпитания в спектъра 3,6 GHz и са в очакване да закупят постоянни честоти за 5G, като смятат, че това може да се случи през първата половина на 2021 година. От Telenor също са направили тестове в реална среда през 2019 г., в момента операторът разглежда технологични решения за въвеждане на 5G мрежата, но не се ангажират със срок кога ще се случи вкарването им в експлоатация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG