Връзки за достъпност

Извънредни новини

5G, биооръжие и Бил Гейтс. Конспиративните теории за пандемията пробиха в българското общество


Страхът от новите технологии владее почти половината от българите. Всеки пети не вярва, че коронавирусът съществува
Страхът от новите технологии владее почти половината от българите. Всеки пети не вярва, че коронавирусът съществува

Всички основни конспиративни теории за коронавирусната епидемия са хвърлили корени сред българите. Това показва проучване на социологическата агенция “Тренд”, направено по поръчка на в. “24 часа”.

От резултатите, разпространени в петък, става ясно, че най-много поддръжници има разбирането, че пандемията е предизвикана изкуствено. 43 процента от анкетираните смятат, че тя е дело на фармацевтични компании, които търсят печалба, а 40 на сто вярват, че тя е биооръжие за намаляване на човечеството. По-малко от една трета от анкетираните смятат, че това не е така, а всеки трети се колебае.

Втората най-популярна конспирация в България е, че коронавирусът не съществува и че това е измама - повече от една пета от анкетираните са убедени в това, но 56 на сто смятат, че COVID-19 е реалност. Всеки пети не е убеден.

Всъщност коронавирусът съществува. Той се появи за първи път в Ухан, Китай, в края на 2019 г. Изследванията показват, че е пренесен от животно върху човек. Ваксина все още не е разработена.

Теориите, че още несъществуващата ваксина, ще бъде използвана за поставяне на чип, чрез който хората да бъдат контролирани, са убедили един от петима българи. Приблизително същият брой са вярващите, че Бил Гейтс е предизвикал пандемията, за да има повод да ги чипира. По този въпрос се колебаят 34% от анкетираните, 44 на сто смятат, че това не е вярно.​

Най-малка популярност има конспирацията, че епидемията се разпространява чрез 5G технологиите - 12 на сто. По този въпрос колебаещите са повече (47%), отколкото хората, които смятат, че това са глупости. Като цяло обаче 35% смятат, че технологията по принцип е опасна и приблизително толкова (34%) не знаят какво представлява тя. Един от петима не е сигурен дали 5G вреди или не.

Проучването на “Тренд” показва, че 76% от българите смятат, че властите в страната са се справили с епидемията, а 10 на сто, че са се провалили. 2/3 от анкетираните (66%) съобщават, че са се върнали изцяло към начина си на живот отпреди пандемията. Всеки трети (29%) все още не го е направил.

В сряда Европейският съюз открито назова Русия и Китай за основни източници на дезинформация и подвеждащи новини за пандемията от COVID-19. Това стана ясно от документ, изготвен от Европейската комисия по поръчка на Европейския парламент и страните членки. В него се посочва, че “чужди играчи и трети страни, особено Русия и Китай, участват в целенасочени операции за влиание и дезинформационни кампании в ЕС”.

Официално потвърденият брой на заразените с коронавирус в света надхвърли 7,4 милиона, а починалите вече са над 415 хиляди. България е регистрирала 2993-ма заразени и 167 починали от усложненията на COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG