Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС посочи Русия и Китай като главни източници на дезинформация за COVID-19


Жозеп Борел
Жозеп Борел

Европейският съюз открито назова Русия и Китай за основни източници на дезинформация и подвеждащи новини за пандемията от COVID-19. Това стана ясно от документ, изготвен от Европейската комисия по поръчка на Европейския парламент и страните членки. В него се посочва, че “чужди играчи и трети страни, особено Русия и Китай, участват в целенасочени операции за влиание и дезинформационни кампании в ЕС”.

Те целят “омаловажаване на демократичния дебат, засилване на социалната поляризация и подобряване на имиджа си в контекста на COVID-19”, се казва в комуникация за справяне с дезинформацията около пандемията, приета в сряда от Европейската комисия.

Документът, който трябва да послужи като политическа насока за действие на европейските институции и властите в страните членки, призовава за по-координиран и активен подход при отбиването на атаките на “инфодемия”.

Според Комисията пандемията от коронавирус е съпътствана от невиждана информационна война, която използва повишения интерес към социалните медии в условията на карантина.

“Липсата на достатъчно познания за коронавируса е идеална среда за разпространяване на фалшива и подвеждаща информация”, се казва в документа.

Анализът на Комисията показва, че има увеличаване на конспиративните теории, подвеждаща информация за здравните съвети, издавани от властите, ръст на езика на омраза, хакерските и фишинг атаките, както и измамите с чудотворни средства срещу COVID-19. "Всички те създават объркване у хората, рушат авторитета на официалните институции и насърчават пренебрегването на здравните съвети и рисковото поведение", заключават евроинституциите.

Сред примерите върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел посочи твърдението, че пиенето на дезинфектанти предпазва от инфекция. Той поясни, че няма прдвид конкретно американския президент Доналд Тръмп, който също направи подобно изявление, тъй като “мнозина препоръчваха пиенето на белина”.

Еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова обаче конкретно приветства решението на “Туитър” да посочи няколко туита на американския президент като нуждаещи се от проверка на фактите.

Затова представителствата на институциите в страните членки и по света ще се включат по-активно в националните дебати и ще засилят присъствието си в социалните медии. Комуникационни кампании ще бъдат организирани в страните от Западните Балкани и от Африка, за да се акцентира върху европейската солидарност в борбата срещу COVID-19.

Социалните платформи

ЕС ще засили контактите със социалните платформи, за да контролира по-отблизо действията им за премахване и обозначаване на невярна информация за коронавирусната пандемия, както и за промотирането на достоверни източници като научни институти и професионални медии.

От платформите ще бъде поискано всеки месец да съобщават за установените от тях подвеждащи кампании и за предприетите мерки, както и за увеличаване на броя на наеманите от тях проверители на факти, за да се обемат повече публикации.

“Онлайн платформите се представиха положително по време на пандемията, но те трябва да положат още усилия. Нашите действия произтичат от основните права, по-специално свободата на словото и правото на информация“, заяви еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Независимостта на медиите

Документът за борбата с дезинформацията специално посочва, че европейските програми за справяне с икономическите последици от пандемията позволяват подпомагането на независими медии, така че да бъде укрепено тяхното финансово състояние и цифровизация. Това може да става чрез кохезионните фондове, програмата за култура и медии “Творческа Европа”, програмата за цифровизация и инвестиционния фонд InvestEU. В края на годината Европейската комисия ще предложи как да бъде подкрепен медийният плурализъм и свободата на словото в ЕС. Ще бъде дадена възможност за финансиране на проекти за борба с дискриминацията през програмите за студентски обмен “Еразъм плюс” и Европейския корпус за солидарност.

Европейската обсерватория за цифрови медии ще финансира създаването на международни мрежи от независими проверители на факти и академичната общност, които да откриват, анализират и изобличават дезинформация и подвеждащи съобщения.

Европейската комисия потвърждава намерението си да включи оценка на извънредното законателство и мерки в доклада си за върховенството на правото, който може да се очаква след есента. Посочва се, че в някои държави се наблюдава криминализиране на нарушенията на епидемичните ограничения и свободата на изразяване, както и твърде общи дефиниции за тях, както и прекомерни наказания, които не съответстват на европейските ценности и право.

“Ако искаме да отговорим подобаващо на дезинформацията, трябва да гарантираме свободата на словото и плурализма на демократичния дебат”, се казва в анализът. Според него кризата е показала, че свободните и независими медии представляват основна услуга, защото осигуряват на гражданите надеждна и проверена информация, която спомага за спасяването на живот. ЕС ще засили подкрепата си за независимите медии и журналисти в ЕС и по света, се уверява в комуникацията, която очертава анализа и политическите намерения за действия на европейските институции.

От началото на годината повече от 7,2 милиона души по света са се заразили с коронавирусната инфекция, а починалите от усложненията ѝ са повече от 411 хиляди. 1,5 милиона от потвърдените случаи на COVID-19 са регистрирани в Европа. Можете да следите на интерактивната карта развитието на пандемията по света.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG