Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС установи координация между Русия, Китай и Иран за дезинформиране за COVID-19


Китай, Русия и Иран координират посланията си, насочени към Запада, които целят да обезверят хората в усилията на властите да се справят с пандемията от коронавирус
Китай, Русия и Иран координират посланията си, насочени към Запада, които целят да обезверят хората в усилията на властите да се справят с пандемията от коронавирус

Европейският съюз вини Китай, Иран и Русия, че умножават и координират дезинформацията за пандемията от коронавирус съгласно вътрешен документ, с който разполага Радио Свободна Европа.

В документа, изготвен на 20 април, се отбелязва, че китайските, иранските и руските твърдения се координират, когато става дума за произхода на вируса - „биологично оръжие, създадено в САЩ, за да обезсили противниците си“, както и по справянето с епидемията, а именно, че те се справят „много по-добре от Запада“.

Посочва се още, че "иранските лидери - разпространявани от руските медии - продължават да призовават за отмяна на американските санкции срещу Иран с твърдения, че те затрудняват хуманитарната и медицинска реакция срещу COVID-19. Действието е част от по-широкото обединяване на усилията на Русия, Иран и Китай, което призовава за отмяна на санкциите по целия свят (Русия, Иран, Сирия, Венецуела)“.

На 10 март Световната здравна организация обяви, че разпространението на COVID-19 е пандемично и засяга над 200 държави. Броят на заразените надмина 2,6 милиона, а починалите са 180 хиляди души.

Документът от 25 страници е написан от подразделението за стратегическа комуникация на европейската дипломатическа служба (ЕСВД) и e продължение на доклад от март, в който се посочва, че прокремълските медии активно разпространяват дезинформация за коронавируса в опит да „подкопаят общественото доверие“ в западните държави.

В новия доклад се посочва, че „въпреки потенциално тежкото им въздействие върху общественото здраве, официалните и подкрепяни от държавата източници от Русия и - в по-малка степен - Китай продължават да се фокусират както към конспиративните теории, така и към таргетирането им към аудиторията в ЕС и в съседните държави."

Освен това ЕСВД отбелязва, че „официалните руски източници и държавните медии продължават да водят координирана кампания с двойната цел да подкопаят усилията на ЕС да се справи с кризата и да всеят объркване относно произхода и последиците от COVID-19 върху здравето“.

Документът също така посочва, че „отделът за стратегическа комуникация на ЕСВД проследява продължаващо широко разпространение на свързано със здравето съдържание в социални мережи като Туитър и Фейсбук и добавя, че "Гугъл" и други доставчици на рекламни услуги продължават да печелят и да стимулират опасната за здравето дезинформация чрез хостинг на платени реклами на уебсайтовете“, които я разпространяват.

Според анализа на екипа, дезинформацията за вируса се разпространява особено силно на по-малките медийни пазари, в които технологичните гиганти „се срещат с по-слаби стимули за предприемане на адекватни мерки за противодействие“. Той също така добавя, че невярно или силно подвеждащо съдържание на езици като чешки, руски и украински продължава да бъде силно разпространено, дори когато е маркирано като такова от местни организации, проверяващи фактите.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG