Връзки за достъпност

Извънредни новини

Баба Ванга и вълшебното кедрово дърво. Как се развива информационната война за коронавируса


Русия изпрати 9 самолета с техника и около 100 военни в помощ на Северна Италия на 22 март
Русия изпрати 9 самолета с техника и около 100 военни в помощ на Северна Италия на 22 март

24 години след смъртта си Ванга продължава да прави прорицания... за коронавируса. Българската пророчица е постоянен герой в информационната война около епидемията.

След като в средата на март тя беше цитирана да предрича появата на заразата от Китай, сега Ванга отново влиза в битката с провиждането, че Русия ще открие лекарство срещу COVID-19, което ще спаси света.

Европейската комисия цитира публикациите за цяра на основата на кедрово дърво, сред най-смешните фалшиви новини през последните седмици. Информацията е публикувана от руски сайт, гръмко наричащ се “Федерална новинарска агенция”, който пък се позовава на друг руски сайт МК.ru - волгоградско издание на “Московский комсомолец”. Там като източник се посочват просто “средствата за масова информация”, а “откривателят” на предсказанието не се назовава.

На 12 март Световната здравна организация обяви COVID-19 за пандемия. В света вече има потвърдени над 1,3 милион случая на заразяване, а починалите са над 74 хил. Първите заболели бяха докладвани от китайските власти в края на декември. Като първоизточник на заразата беше посочен град Ухан в провинция Хубей. В България извънредно положение заради епидемията беше обявено на 13 март, като вече има над 550 потвърдени инфекции и над 22 жертви. Всичко най-важно за ситуацията може да следите тук.

Съобщението за Ванга притежава всички белези на дезинформация, където заглавието не е защитено в текста и не се представят факти, подкрепящи твърдението. Като източник се посочва сайт, без линк към оригиналната публикация. В статията се твърди, че пророчеството е направено в “едно интервю”, намерено от “активисти”, но не се уточнява нито кога и къде е дадено интервюто, нито кои са активистите, които са го открили.

Сайтът публикува на 29 март още една статия за българската пророчица, озаглавена “Ванга е предсказала кога ще приключи епидемията от коронавируса”. В самата статия отново няма нищо повече от цитат, който се приписва на Ванга и в който се казва, че краят на човечеството е далече и че не бива да се живее в страх, както и че хората ще се спасят, когато всички повярват в Бог и станат по-добри. Тук първоизточникът отново е волгоградският “Московски комсомолец”, който използва “пророчествата”, за да подкрепи думите на руски чиновник, че епидемията "ще изчезне април-май”. Материалът, прочетен половин милион пъти, отново не се позовава на източници и приписва на Ванга думи, които тя няма как да е казала за COVID-19. Най-малкото, защото е починала преди всички известни до момента епидемии от коронавируси.

Като се има предвид, че Ванга е позната основно в Русия и в родната си България, българите могат да се чувстват официално обект на дезинформационната война за влияние, която се води около страховете, свързани със здравната пандемия.

Това е кампания, не единична проява

Европейската служба за външна дейност, която има специален отдел, занимаващ се с анализирането на дезинформацията, определя публикацията като “част кампанията от прокремълските медии, разпространяващи систематична дезинформация за объркване за коронавируса”.

Съобщенията за кедровото дърво не са единствените, които обявяват за съществуването на лечебен цяр срещу коронавируса. В Украйна например се разпространяват публикации в рускоезични сайтове, че физиологичният разтвор убива вируса за 4 дни.

Фалшивите здравни съвети относно COVID-19 продължават да се разпространяват в социалните медии въпреки официалните указания на Световната здравна организация и политики на онлайн платформите, се казва в доклад на дипломатическата служба на ЕС. Германската версия на руската агенция Sputnik Deutschland например популяризира твърдението във Facebook и Twitter, че „миенето на ръцете не помага“.

“Доказателствата показват, че онлайн платформите продължават да си осигуряват приходи от свързани с COVID дезинформация и теории за конспирация”, посочва дипломатическата служба, като предупреждава, че “разпространението на съобщения за „чудодейни лекове“ цели да разруши доверието в здравната система”. Това на свой ред може да доведе до твърде късно обръщане към медицински специалисти и дори до фатален край.

Месец след като центърът на епидемията се прехвърли в Европа, външната служба на ЕС съобщава за активизиране на авторите на фалшиви новини и дезинформация, които според нейна публикация “хвърлят на стената всичко, за да видят кое ще се залепи”.

Базата данни на службата показва, че в момента през рускоезичните медии най-силно върви линията за нарочването на САЩ като създател на коронавируса като биологично оръжие, която съществува и във вариант, че той е произведен от НАТО. Засилва се и честотата на публикации, вещаещи черни сценарии, че ЕС не успява да се справи с епидемията и в резултат на това се разпада заедно с Шенгенското пространство. Тезата се развива настойчиво от руския тв канал RT (“Русия днес”), излъчващ на чужди езици, и от електронната агенция Sputnik.

В публикуван на 1 април доклад на Службата за външна дейност на ЕС се казва, че “в ЕС и на други места координираните съобщения за дезинформация се стремят да посочат уязвимите малцинства като причина за пандемията и да подхранват недоверието към способността на демократичните институции да дават ефективни отговори”.

Според анализа “някои държавни и подкрепяни от държавата участници се стремят да използват кризата в общественото здравеопазване, за да развиват геополитическите интереси, често като пряко поставят под съмнение доверието в Европейския съюз и неговите партньори”.

Отделът по дезинформация на европейската дипломатическа служба отбелязва, че историите за провал и за липсата на солидарност на ЕС се засилват като тенденция след предоставянето на руска помощ за Италия.

Добрите самаряни

Русия и Китай се включиха в последните дни в ролята на добрите самаряни, които се притичват на помощ на несправящите се с кризата Европа и САЩ.

Русия изпрати 9 самолета оборудване и около 100 военни в Северна Италия след разговор между президента Владимир Путин и италианския премиер Джузепе Конте. Акцията беше обилно отразена в руските медии и от там в целия свят и новината излезе по първите страници в съпоставка с липсата на солидарност от страна на ЕС. Въздушният трансфер дойде почти веднага, след като европейските лидери не успяха да се споразумеят за общ план за възстановяване след края на пандемията, което предизвика злокобни прогнози за края на ЕС, особено в най-силно засегнатата здравно и икономически Италия.

Много бързо обаче италианските медии и особено вестник La Stampa установиха, че руската помощ не е точно това, което са искали, тъй като вместо специалисти по хуманитарни кризи получиха военни от химическите и биологическите войски, както и техника за химическа стерилизация и почистване на почвите. Руският посланик в Италия Сергей Разов отговори на критиките с писмо до вестника, че руските военни са пристигнали да дизенфекцират жилищни сгради. В разгорялата се информационна престрелка беше намесена и Полша, която беше обвинена от руски медии, че не е пропуснала хуманитарния конвой. Външното министерство във Варшава се принуди да публикува официално съобщение, че макар да е спряла износа на защитно облекло, не препятства пропускането на транзитни товари през въздушното си простраство.

Руската помощ беше добре прицелена в европейската солидарност, след като в началото на кризата италианските власти бяха изправени пред невъзможността да намерят защитно облекло за медицинския си персонал, тъй като Германия, а после Франция и почти всички останали европейски държави забраниха износа на маски и костюми, въпреки че още нямаха много заболели. Това предизвика множество емоции, особено в Италия, сред които и огорчението, че страната е изоставена от Европа. Оттогава Германия и Франция облекчиха ограниченията, като позволиха износ за ЕС, ако той е предназначен за болници. Двете държави, заедно с Австрия вече са доставили над 25 тона маски на Италия. Германия прие тежки пациенти от Бергамо. Чехия дари 20 000 защитни костюма. Албания и Полша помогнаха с лекари и медицински сестри.

Русия изпрати и самолет с хуманитарна помощ и на САЩ миналата седмица, след което представители на Държавния департамент бяха цитирани от агенция Ройтерс да казват, че част от доставката е била заплатена от американската страна.

Китай също се опитва да се върна на световната сцена, след като имиджът му пострада сериозно, след като допусна епидемията от коронавирус да достигне пандемични размери, заради липсата на достатъчно решителни действия за пресичането ѝ в самото начало.

Китай, който е производител на 50% от световните количества маски, очила и защитни облекла, изпрати стотици тонове от тях в Италия, Чехия, Испания, Франция и Сърбия и в много държави извън Европа. Разследване на списание Foreign Policy показа, че това не винаги е безкористно. Испания, която е втората най-засегната страна в Европа, получи като подарък защитно облекло за 50 хил.долара, а сключи договор за доставка на още за 425 хил. долара. Част от доставките, по настояване на Китай, ще пътуват до Испания с влак по маршрута на коридора “Един пояс, един път” 17 дни, вместо за ден със самолет.

Испания, Нидерландия и Белгия съобщиха за закупени и върнати некачествени тестове за коронавирус. В Нидерландия 1,3 милона маски се оказаха пакетирани в използвани пликове от храна. Премиерът Бойко Борисов също съобщи за развален договор за доставка на тестове от Китай.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG