Връзки за достъпност

Извънредни новини

Когато леглата в болниците свършват, а лекарите се заразяват


Местата за лечение на пациенти с коронавирус в "Пирогов" са изчерпани
Местата за лечение на пациенти с коронавирус в "Пирогов" са изчерпани

В първите седмици на октомври пациентите с COVID-19 в болниците в България се увеличиха почти двойно. От малко над 800 на 1 октомври те станаха 1500 на 19 октомври. Болниците в някои населени места вече съобщават, че капацитетът им се изчерпва, а все повече лекари не могат да лекуват пациентите си, защото самите те са заразени.

В понеделник директорът на „Пирогов“ в София проф. Асен Балтов съобщи, че местата за лечение на пациенти с коронавирус в болницата са изчерпани. През последната седмица за запълнен капацитет на леглата за лечение на пациенти с COVID-19 съобщи болницата в Бургас. Отделението за лечение на пациенти с коронавирус в Шумен остана без реаниматори, защото те се заразиха с коронавирус. Подобни проблеми имат и други болници в страната.

Здравните власти остават на позицията, че въвеждането на нови мерки срещу разпространението на вируса на национално ниво не е необходимо. Те смятат, че по-строги ограничения трябва да се въвеждат при нужда в отделни общини. Освен това предвиждат повече контрол за спазването на сега съществуващите мерки.

Колко са местата в болниците

На последния брифинг на Националния оперативен щаб срещу коронавируса на 15 октомври министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че в цялата страна има готовност да бъдат разкрити до 7307 легла за пациенти с коронавирус с по-леки симптоми и 1108 за пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение.

Местата за пациенти с по-леки оплаквания са във вътрешните, пулмологичните и инфекциозните отделения на болниците, а за тези в тежко състояние – в интензивните отделения. Не всички тези легла са разкрити към момента. А ако се наложи да се увеличи капацитетът на отделенията за лечение на пациенти с коронавирус, ще пострадат възможностите за лечение на хора с други заболявания, каза в понеделник пред Нова телевизия проф. Балтов.

Директорът на „Пирогов“ съобщи, че през последната седмица приетите пациенти с COVID-19 са нараснали двойно и са 68 към момента, от които четирима са в интензивно отделени. „Това е максималният капацитет с изключение на още легла в реанимацията, които пазим за много тежки случаи“, каза той и допълни, че има предвидени и десет легла за лечение на деца.

Ако поискат от нас, ще отворим (допълнителни легла – б. р.), но това няма да е добре за останалите пациенти.
проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов"

„Не можем да приемаме повече пациенти. Ние лекуваме не само коронавирус. (…) Ако поискат от нас, ще отворим (допълнителни легла – б. р.), но това няма да е добре за останалите пациенти.“

В двете области, в които случаите на 100 000 души население са над 120 – Търговище и Благоевград, капацитетът на част от лечебните заведения също върви към изчерпване.

В област Търговище местата за пациенти с коронавирус са 94, съобщи министърът на здравеопазването по време на посещение там на 17 октомври. От тях заети са 79. При необходимост могат да бъдат разкрити още 58 легла в МБАЛ Търговище и по 10 в болниците в Омуртаг и Попово.

В петък беше съобщено, че в болниците в Гоце Делчев и Разлог местата за пациенти с коронавирус са запълнени.

Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас, където се лекуват пациенти с коронавирус, е било запълнено към 14 октомври, съобщи тогава бТВ. Тогава стана ясно, че предстои разкриване на отделения за пациенти с COVID-19 в областта, но има недостиг на медицински персонал. Към тази дата в болницата в Карнобат са били настанени трима болни, лекувани с консултации по телефона, защото в лечебното заведение няма специалист по инфекциозни болести, съобщи още бТВ.

Колко са болните лекари

Ръководителите на много болници обаче посочват като основен проблем не липсата на места и апаратура, а ограничения брой на медиците и тяхната умора, както и факта, че самите те се заразяват и не могат да лекуват пациенти.

„Недостатъчният брой на медиците, тяхната умора от началото на епидемията и нарастващият брой на заразените лекари са сред големите потенциални рискове пред здравната система“, каза здравният министър в началото на октомври.

От началото на март положителни проби за COVID-19 са дали 1551 медицински служители.

От началото на март, когато бяха диагностицирани първите пациенти с коронавирус в България, положителни проби за COVID-19 са дали 1551 медицински служители. Активните случаи към 14 октомври са били 394, от които 60 са имали нужда от болнично лечение, каза здравният министър на последния брифинг на щаба в четвъртък.

В понеделник беше съобщето за още 19 случая на заразени медици, 6 от които са лекари, 7 са медицински сестри, 1 фелдшер, трима санитари и още двама медицински персонал.

Свободна Европа отправи въпрос към здравното министерство колко са активните случаи сред медици към днешна дата, но до момента отговор не е получен.

Регистрирани са и нови смъртни случаи сред медици. В понеделник БНР съобщи за починали лекарки от Хасково и Добрич. През уикенда в Бургас почина началникът на акушеро-гинекологичното отделение в университетската болница „Дева Мария“ проф. Георги Хубчев. След смъртта му собственикът на болницата съобщи, че тя е готова да се преструктурира изцяло за лечение на болни от коронавирус.

Преди дни БНТ съобщи, че ситуацията в болницата в Шумен е критична. Най-сериозният проблем на лечебното заведение е липсата на медици, съобщи областният управител на Шумен Стефан Желев. Към 14 октомври с коронавирус са били седем лекари, десет медицински сестри и осем санитари, работещи в болницата. „Болницата е пред затваряне и няма да може да приема не само болни с COVID-19, а и болни с други заболявания“, каза Стефан Желев пред БНТ. В онкологичния център в Шумен към същата дата деветима медици са били диагностицирани с коронавирус.

Във Враца, където случаите на коронавирус са малко в сравнение с други области, има огнище в местния онкодиспансер. 19 души от персонала на онкологичния център - трима лекари, 13 медицински сестри и две санитарки, са с положителни проби, има и починала лекарка от персонала.

Директорът на „Пирогов“ каза, че медиците в лечебното заведение са достатъчно. „Но те всички са изключително уморени. Това са шест месеца постоянен труд. Няма много доброволци, които да искат да влязат в тези отделения. Обикновено работят едни и същи хора.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG