Връзки за достъпност

Извънредни новини

Картините, зазидани в стените. Ето какво е рисувала Гертруд Каудерс, преди да загине в нацистки лагер

Най-новата история почти не познава такъв случай - стотици картини на един и същи художник, събрани накуп, но нула информация за тях. Останало е само името на твореца, но не и това кого или какво е изобразил, кога, защо.
В тази галерия са събрани картините на Гертруд Каудерс - жителка на Прага от еврейски произход, която е убита в нацистки лагер. Малко преди това тя е скрила картините и скиците си в къщата на своя приятелка - Натали Яхудкова, руска емигрантка в Чехословакия. И двете жени отнасят тайната на скритото изкуство в гробовете си, макар че Яхудкова живее чак до 1977 г.
​Картините са били зазидани в стените и таваните, заковани под дюшемето, укрити в набързо приготвени тайници. Те излизат наяве чак през 2018 г., когато наследникът на къщата близо до Прага решава да я разруши.
По причини, които остават неясни, новините за откритието са съобщени погрешно и през 2018 г. то не получава полагащото му се медийно отразяване.
След седмици на комуникация между оцелелите потомци на Каудерс и Яхудкова, Радио Свободна Европа получи ексклузивен достъп до всичките 700 картините. Тук можете да видите някои от тях.

16x9 Image

Еймъс Чапъл

Еймъс Чапъл е фотограф, изследовател на снимки и търсач на истории в Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

XS
SM
MD
LG