Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокурорите отказаха да разследват случая от плажа в Росенец


Служители на НСО избутват Христо Иванов от държавен плаж, защото наблизо е резиденцията на Ахмед Доган. 7 юли 2020 г.
Служители на НСО избутват Христо Иванов от държавен плаж, защото наблизо е резиденцията на Ахмед Доган. 7 юли 2020 г.

Военната прокуратура отказа да разследва случая "Росенец" от юли тази година, става ясно от писмо на институцията, изпратено до потърпевшите. На 7 юли 2020 г. трима политици от извънпарламентарната "Демократична България" се опитаха да стигнат по море до държавен плаж, но бяха избутани обратно във водата от служители на НСО, охраняващи намиращата се наблизо резиденция на ДПС.

Случаят доведе до оставката на тогавашния шеф на НСО, породи протестите, които продължават вече 105 дни и доби международна известност. Сблъсъкът с гардовете беше излъчван пряко в социалните мрежи от председателя на "Да, България" Христо Иванов, който искаше да илюстрира невидимата власт на ДПС върху държавните институции.

"Изпращам ви препис от постановление за отказ да се образува досъдебно производство" по случая, пише прокурорът полковник Кулев от Военноокръжната прокуратура - гр. Сливен до един от участниците в инцидента. Писмото е с дата 16 октомври 2020 г. То е изпратено до общинския съветник на "Демократична България" в Бургас Димитър Найденов, който съобщи за това в социалните мрежи. Военноокръжната прокуратура в Сливен е компетентната институция за разглеждане на случаи от района на Бургас.

Ще обжалваме това решение, каза за Свободна Европа Христо Иванов. Тримата потърпевши от инцидента в Росенец са били разпитани по случая през септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG