Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близо 1500 нови случаи на COVID-19. Маските на открито са задължителни, но не съвсем


1 472 са новите случаи на COVID-19, регистрирани през последното денонощие при направени 8 738 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал. Това е най-високият брой нови случаи за ден от началото на епидемията в страната, като те са близо 150 повече от вчера.

В болница са настанени 1 732 души, като 107 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 184. Рекордно много са и починалите - 29 души. Най-много нови случаи са открити в София (483), в Пловдив (147) и във Варна (77). Активните случаи в цялата страна са 14 689.

От началото на март, когато бяха открити първите случаи на коронавирус в България, общият брой на хората, диагностицирани с вируса, е 33 335. Възстановили са се 17 598 пациенти, а смъртните случаи са 1 048.

От днес до края на ноември става задължително носенето на маска и на открити обществени места при условие, че има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Досега носенето на маски беше задължително само на закрити обществени места.

В сряда здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, с която посочва и изключенията, при които не се налага спазването на противоепидемичната мярка. Не е задължително носенето на маска за клиентите в заведенията, за спортуващите на открито и закрито, както и за участниците в конференции и конгреси и водещите и гостите в телевизионни предавания. На децата до 6-годишна възраст също не се налага задължително да носят маски на открито.

Със същата заповед министърът препоръчва обслужването на граждани да премине в електронен режим в тези институции, в които това е възможно.

По-рано в сряда министър Ангелов каза още, че в София ще бъдат разкрити допълнително болнични легла за COVID-19 пациенти. Останалите лечебни заведения, които в момента не са ангажирани с вируса, трябва да се подготвят, за да имат готовност да се включат.

„Всеки пациент, постъпил в лечебно заведение, трябва да бъде обслужван на място, за да получи максимално качествена и навременна медицинска грижа, а в същото време екипите на центровете за спешна медицинска помощ да бъдат облекчени“, каза Ангелов.

По думите му все още има свободни легла за лечение на заразени с коронавирус във всички болници в столицата, но има недостиг на медицински персонал.

„Очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%“, допълни Ангелов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG