Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ръстът на заразените не спира. 1792 души са в болница


Нов ръст на новооткритите случаи на коронавирус беше отбелязан в България през изминалото денонощие. 1595 души са дали положителна проба при направени 9038 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Това е 17,65 на сто от всички тестове. На първо място по брой новозаразени е София - 549, следва Пловдив със 140 положителни резултата и Благоевград с 90.

Починали са 16 души с COVID-19, а излекуваните са 235. Расте и броят на хората, настанени за лечение в болници – общо 1792 души, като от тях 112 са в интензивни отделения. Това се случва на фона на апела от Министерството на здравеопазването към потенциални доброволци, които да помагат в борбата с вируса, тъй като в здравните заведения има недостиг на медицински персонал.

В сила са нови противоепидемични мерки. От четвъртък вече са задължителни маските на открито при струпване на повече хора и невъзможност за спазване на дистанция от метър и половина.

Не е задължително носенето на маска за клиентите в заведенията, за спортуващите на открито и закрито, както и за участниците в конференции и конгреси и водещите и гостите в телевизионни предавания. На децата до 6-годишна възраст също не се налага задължително да носят маски на открито. Здравните власти препоръчват обслужването на граждани да премине в електронен режим в тези институции, в които това е възможно.

Всички близки контактни лица на потвърден случай на COVID-19 вече подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния им контакт със заразен, гласи една от последните заповеди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. В същото време от полунощ на 23 октомври в дискотеки, пиано барове, клубове и други нощни заведения се допускат посетители при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м.

Междувременно стана ясно, че личните лекари ще дават на пациентите си направления за новите бързи антигенни тестове за коронавирус. Това каза пред БНТ управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев. След като хората получат направление от джипи, ще могат да се изследват в лаборатория и ако бързият тест е положителен, ще може да се направи на място и PCR.

Разпространението на COVID-19 по света беше обявено за пандемия от Световната здравна организация през пролетта. Тук може да следите развитието на ситуацията в България - откритите случаи, състоянието на заразените и наложените ограничения в рамките на обявената извънредна епидемична обстановка. Следете и интерактивната карта за разпространението на коронавируса по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG