Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови рекорди за брой новозаразени в Европа. 60% от медиците във Великобритания с психологически травми


60 % от медиците във Великобритания са изпитали тревога, депресия или посттравматичен стрес вседствие на пандемията, показва проучване в страната
60 % от медиците във Великобритания са изпитали тревога, депресия или посттравматичен стрес вседствие на пандемията, показва проучване в страната

Втората вълна от пандемията от коронавирус продължава да предизвиква редица рекорди за брой новозаразени в рамките на денонощие в Европа, съобщават световните агенции.

Франция регистрира 45 422 положителни теста за коронавирус, което е рекорд за страната, която в първите месеци от пандемията беше сред най-тежко засегнатите в света. Общият брой на заразените от началото на пандемията в страната е вече над 1 млн. и 80 хил., което я нарежда на 5-то място в света по този показател и на първо място в рамките на ЕС.

В последните две седмици е отбелязано рязко увеличение на заболеваемостта сред тестваните като в началото на септември той е бил 4.5%, а в събота е достигнал 16%.

Заради влошената обстановка френският парламент гласува на първо четене удължаването на извънредната обстановка в страната до 16 февруари.

В Белгия също обявиха за рекорден брой новозаразени, които в рамките на последното денонощие са достигнали 15 432 души. Властите в столицата Брюксел решиха допълнително да затегнат мерките като обявиха полицейски час, започващ в 22ч., а освен кафенетата и ресторантите, спират да работят още басейни, театри, спортни клубове и фитнеси.

Гърция, която беше от най-слабо засегнатите европейски държави също бележи ръст на новозаразените в последните дни. В събота броят на положителните тестове е бил 935, което е дневен рекорд за страната от началото на пандемията.

Медиите в страната съобщават, че положението остава нормално в столицата Атина, но два от северните региони – Козани и Кастория са със затегнати мерки.

Австрия също въвежда по-строги мерки като от понеделник е забранено събирането на закрито на повече от шест души и на повече от 12 на открити пространства. Властите във Виена също съобщават за рекордни стойности на новозаразените като в последните 24 часа са положителни са били 3614 души.

Чехия – държавата в ЕС, в която ситуацията е най-тежка в последните седмици регистрира сериозно увеличение на смъртните случаи от октомври насам. Общо от началото на пандемията са починали 2047 души, но до началото на месеца те са били малко над 1000.

60 % от медиците във Великобритания са изпитали тревога, депресия или посттравматичен стрес. Това показват данните от изследване на работната група, която се бори с последствията от пандемията в страната, цитирано от Би Би Си. Сред основните фактори, които са предизвикали травмите на медиците са притесненията за предаване на вируса на близки, ограниченият достъп до предпазни средства, както и невъзможността да споделят за проблемите си пред висшестоящите.

В събота САЩ отбеляза рекорд от над 83 010 новозаразени в рамките на денонощие. Страната продължава да е на върха на класацията за най-тежко засегнатите от пандемията, следвана от Индия, Бразилия и Русия.

Повече информация за разпространението на заразата по света можете да получите от интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG