Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврейското население в Европа е намаляло с 60% за последните 50 години, твърди изследване


Към момента едва 9% от всички евреи по света живеят в Европа. За сравнение в края на 19 в. на континента са живели 90% от тях
Към момента едва 9% от всички евреи по света живеят в Европа. За сравнение в края на 19 в. на континента са живели 90% от тях

Еврейското население на Европа е намаляло с 60% в последните 50 години. Това се твърди в изследване на базирания в Лондон Институт за изследване на еврейски политики, съобщи Гардиън.

Проучването е опит на институцията да даде пълна картина на еврейското население и неговото разпределение в рамките на континента.

Към момента едва 9% от всички евреи по света живеят в Европа. За сравнение в края на 19 в. на континента са живели 90% от тях.

Според изследователите една от основните причини за спада е разпада на Съветския съюз, след който много евреи от Източна Европа мигрират след отварянето на границите.

Към днешна дата общо 1.3 млн. евреи населяват континента, а 2/3 от тях живеят във Великобритания, Франция и Германия.

“Евреите са не просто неразделна част от европейската история и култура, но са и една от най-старите и основни етнически групи“, се казва в изследването.

Еврейското население в света се увеличава значително между 18 и 19 в. с повече от 10 млн. като най-голям е растежът на диаспорите в Източна Европа и Америка. Те достигат до близо 16.5 млн. в навечерието на Втората Световна война. По времето на холокоста са избити около 6 млн. евреи и в годините след войната общата им популация спада до 11 млн.

Във всяка от 12 страни в ЕС, които попадат в изследването, евреите са много по-положително настроение към блока, отколкото цялото население. Най-сериозна е разликата в Унгария, където 51% от еврейското население е заявило, че има силна връзка с ЕС и неговите ценности, докато едва 19% от общото население заявява същото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG