Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новите случаи на COVID-19 са 2243 за денонощие. 42 души починаха


Новоустановените случаи на коронавирус в България за пръв път минаха 2000 и вече представляват 29% от изследваните проби – 2243, показват последните данни в Единния информационен портал на здравното министерство. Тази информация е на база 7659 PCR теста.

Починали са още 42-ма души, с които общият брой на жертвите от началото на пандемията през март достигна 1136. Потвърдените случаи на COVID-19 в страната вече са 40 132 като повече от половината от тях са активни – 20 346.

149 души се намират в интензивни отделения или клиники.

Сериозен е броят на оздравелите през последното денонощие – 296 души, с които общият брой на възстановилите се от заразата в страната достигна 18 650 души. За пореден път най-много от новите случаи на коронавирус са в София – 913, следват Пловдив с 209, Благоевград със 130 и Варна със 106.

61 медици от "Пирогов" са с COVID-19

Директорът на болницата за спешна помощ "Пирогов" в София проф. Асен Балтов съобщи пред бТВ във вторник, че ситуацията там е критична – общо 61 от медиците в лечебното заведение са диагностицирани с COVID-19, а три от клиниките са затворени. По думите му в следващите дни предстои реорганизация, след което ще бъде потърсена помощ от студенти, които да помагат в грижите за пациенти в отделения без коронавирус.

"Разпространението вече е дифузно сред пациентите. Възможно е да намалим обема на работа, но тя няма да спре. Който може да бъде лекуван, ще бъде лекуван", коментира проф. Балтов с уверението, че с колегите му ще направят всичко необходимо, за да не допуснат разпространението на заразата в болницата.

В момента са затворени временно коремната хирургия, неврологията и едната травматология в "Пирогов". По данни на "Капитал" в спешната болница работят 2360 души, което означава, че заразени са 2.5% от персонала.

"Има числа, които не бива да се казват"

Междувременно математикът на Националния оперативен щаб Николай Витанов коментира пред Нова телевизия, че "има числа, които не бива да се казват и карти, които да не се показват, за да не се паникьосват хората".

Той обяви само оптимистичната си прогноза за разпространението на заразата през ноември – общо 68 500 новозаразени. Според него при такова разпространение на заразата поставените под карантина контактни лица биха достигнали 150 хил. души. Витанов добави, че останалите прогнози трябва да бъдат съобщени официално от щаба, уточнявайки, че се радва, че няма да ги обявява той.

Математикът е предал в понеделник всичките си изчисления за ноември. По думите му при обявени 40 132 случая на заразени с коронавирус, реалният им брой всъщност е 320 хиляди. "В момента 40 хиляди от тях знаят, 280 хиляди не знаят и нямат симптоми", посочи Витанов.

Според изследваните от него данни смъртността намалява заради отслабването на вируса и по-големия опит на лекарите при лечението му. Попитан за влиянието на присъствените занятия в училищата, Витанов заяви, че децата боледуват малко, но проблемът е със заразяването на учителите.

"Най-лесно е да се затворят всички училища"

"Най-лесно е да се затворят всички училища, централно, но това значи да жертваме образованието малко или повече", коментира по този повод във вторник и образователният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

Той остава на мнението, че най-ефективният подход в тази ситуация е да се взимат мерки локално и решенията за евентуалното затваряне на училища да се взимат от местните власти.

По данни на образователното министерство в момента като заразени са установени 469 ученици и 453 учители, въпреки, че преподавателите са около 10 пъти по-малко от децата.

"Казали сме на директорите да се дават отпуски на учителите, дори да има проблем с осигуряване на часовете", коментира Вълчев по повод информацията, че много учители си пускат отпуски от страх да не се заразят.

По думите му засега управляващите не са определили праг в процента на заразяване в училищата, след който задължително да се вземе централно решение за отмяна на присъстваните учебни занятия. За момента ограничения има в 9 от всичките 28 области на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG