Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Поглед към непознатото“. Бурхан Курбани, който дава глас на отхвърлените чрез кино


Режисьорът Бурхан Курбани
Режисьорът Бурхан Курбани

Без страх от различните. Това цели да постигне режисьора Бурхан Курбани чрез последния си филм “Берлин Александерплац”. Тази събота филмът беше отличен с голямата награда на фестивала “Синелибри” за майсторска литературна адаптация.

“Берлин Александерплац” е петият пореден пълнометражен филм на Курбани. Той е съвременна адаптация на едноименния роман на Алфред Дьоблин от 1929 година и разказва историята на африкански бежанец в Германия. “Най-трудно ни беше да пресъздадем свят между този в романа и този на съвремието” - казва Курбани.

Филмът се стреми да даде видимост на общността от африкански мигранти в Германия, които според Курбани често остават незабелязани. “Трябваше да сведем романа до главната му идея. За нас това беше историята на травмиран от бягство човек” - казва той.

“Гласът на отхвърлените” заема централно място във филмите на Курбани. Предишният му филм “Шахада” разказва историята на трима млади мюсюлмани в Берлин, които се борят да запазят семейните традиции. През 2010 година той е номиниран за “Златна мечка” - най-високото отличие на Международния филмов фестивал в Берлин.

“Докато гледаш филм, ти физически се пренасяш в нечие друго тяло за два часа. Виждаш как различни общества споделят едни и същи проблеми. Моето творчество е част от един демократичен диалог” - казва Курбани.

Тематиката в творчеството на Курбани обаче не е случайност. Роден е в немското градче Еркеленц в семейство на двама бежанци. Родителите му успяват да избягат от родината си Афганистан по време на нахлуването на СССР в страната. “Пристигнали са в Германия само с два куфара. Не са знаели езика, борили са се” - казва той. Родителите на Курбани оставят “следи от културата, мислите и историята си” у младия творец. Следи, които ще го вдъхновят да разкаже историята на “Берлин Александерплац” близо 40 години по-късно.

Успехите на филма на световната сцена обаче не бива да заличават трудностите в режисурата му, споделя Курбани. “Романът е както шедьовър сам по себе си, така и чудовище за адаптиране” - казва той. Наградата на “Синелибри” е присъдена именно след оценка на “майсторската литературна адаптация” на Курбани и екипа му.

Адаптацията успява да запази проблема с толерантността към различните като централен. Той е ключов както за 20-те години на миналия век, така и за днес, споделя Курбани. “Обществото ни страда от липса на съчувствие и поглед към непознатото. Чрез ролята си на режисьор целя да дам начало на тази промяна” - казва Курбани.

Историята на “Берлин Александерплац” е лична и същевременно общочовешка. За Курбани, тя е нещо повече от разказ за “престъпници и бежанци”. “Това е история за различните” - казва той.

XS
SM
MD
LG