Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Да нахраниш орела”. Деян Енев, който пише за човешките съдби


Деян Енев
Деян Енев

“Викове, превърнати в мълчание”. Така определят разказите от новия сборник на писателя Деян Енев. Тази събота той стана първият носител на наградата за сборници с къси разкази “Йордан Радичков”.

Наградата беше връчена на 24 октомври, навръх 91 години от рождението на Йордан Радичков. “Много съм щастлив. Прави чест на община Берковица, че успя да създаде много образцово тази нова литературна награда”, каза Деян Енев пред Свободна Европа.

Той е автор на над 20 книги, сред които отличения от Съюза на българските писатели сборник “Ези-тура” и награденият с годишното признание на името на Георги Караславов “Всички на носа на гемията”. Сборниците му с разкази са преведени на десетки езици, сред които английски, немски, турски и холандски. Деян Енев също е носител на “Златен ланец” - голямата награда за къс разказ на в. “Труд”.

Награденият нов сборник “Лала Боса” съдържа дълбоко лични разкази, включително и за хора от тесния роднински кръг, споделя Енев. За него обаче не наградите изграждат творчеството. “Наградите най-вече позволяват на българския писател да надигне глава над повърхността, правят автора разпознаваем”, казва той.

Спечелването на наградата с името на “българския Кафка” Йордан Радичков Енев смята за дълбока чест. “Радичков ни поднася истинската безценна наслада от четенето. Всеки негов текст е безкрайна наслада - нещо, което всички ние като читатели постоянно търсим”, казва той.

Сблъсъкът с писателството обаче сполетява Деян Енев след богат житейски път. Преди военната си служба учи стоматология за една година, след която прекъсва обучението си и става бояджия. Бил е работник в дърводелски цех, а по-късно и пресовчик в завод. “Цялата тази биография ми даде срещи с множество съдби, които впоследствие се появиха и в моите разкази”, казва Енев.

“Множеството съдби” по естествен път водят Енев до желанието да споделя опита си с читателя. “В един писателски път най-ценното е, както житейският, така и емоционалният опит. Един писател няма как да измисли чувството на гняв без той да го е изпитвал”, казва той.

За Енев превръщането на едно четиво в съкровена история изисква искреност от самия писател, в която читателят да се припознае. “Това е като приказката с орела, който те носи. За да се храни той, ти трябва да режеш месо от петите си. Аз и моите колеги писатели правим това”, казва Енев.

Вчера беше съобщено, че Деян Енев също се превръща в носител на Националната литературна награда “Йордан Йовков”. “Вярвам, че в отвъдното съществува едно братство на писателите, което отчита заслугите ни”.

XS
SM
MD
LG