Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гимназистите и студентите в България учат дистанционно. Как е в другите държави в Европа


Гимназиите и университетите преустановиха присъствените занятия в четвъртък. Студентите и учениците от осми до дванайсти клас ще учат дистанционно до 12 ноември, съгласно заповедта на здравния министър. Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев допусна в интервю, че и по-малките ученици може да преминат на дистанционно обучение.

Според образователния министър Красимир Вълчев присъственото обучение е за предпочитане. “Не трябва да възвеличаваме обучението в електронна среда, тъй като при него има дефицити със социализацията, има психическа умора и има дефицити дори при ефективния образователен процес”, каза той на брифинг в Министерския съвет.

”Училищата не трябва да се затварят първи и трябва да се действа локално, но е факт, че ситуацията с коронавируса се усложнява”, каза още Вълчев.

Какъв подход възприеха другите държави в Европа

Германия налага нова карантина от понеделник. Затваря всички заведения, спортни и културни обекти, но не и училищата и детските градини.

Във Франция се въвеждат три вида пропуски: индивидуален, работник (от работодателя) и училище. Детските градини, училищата и лицеите остават отворени. Университетите преминават в дистанционна форма на обучение.

Испания въвежда извънредно положение, но училищата остават отворени. В Италия много горни класове преминават към дистанционно обучение, но общото решение е училища да са отворени. В университетите е въведено дистанционно обучение.

Преди седмица в Полша учениците над 10-годишна възраст преминаха към дистанционно обучение. В Чехия от средата на месеца са затворени всички училища.

В четвъртък вечерта европейските лидери ще обсъждат общ подход към пандемията. Основните теми са взаимно признаване на тестовете, въвеждане на общ подход към ваксините, включително разпределението им сред страните-членки, универсални критерии кои ще са приоритетните групи, които първи ще ги получат, както и проблеми, свързани с проследяването и наблюдението на заразените.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG