Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В ръцете на неколцина силни личности". Херо Мустафа критикува концентрацията на медийна собственост


Липсата на медийната грамотност и външният натиск върху медиите са основните причина за бума на разпространението на фалшиви новини. Това са част от изводите след провелата се Национална онлайн конференция, организирана от Коалиция за медийна грамотност и Фондация за свободата „Фридрих Науман“ в партньорство с Министерството на образованието и Министерството на културата.

Медийната грамотност е съвкупност от умения за боравене с информация в дигиталния свят, разпознаване на фалшивите новини и възможността за различаване на фактите от мненията.

Според посланика на САЩ в България Херо Мустафа, която също участва в събитието, независимите медии играят важна роля в неформалното образование на хората. По думите ѝ един от проблемите в тази посока е концентрацията на медийна собственост “в ръцете на неколцина силни личности”.

“Важно е да пазим медиите от външен натиск. Това трябва да залегне в закона и всеки опит да се урони тази независимост или да се концентрират медиите в ръцете на неколцина силни личности отваря вратата за последващо отслабване на тези важни пазители на обществения интерес“, каза Херо Мустафа.

Според нея свободните медии са важни за хората, защото им помагат да разпознават дезинформацията, както и да да различават достоверните източници от съмнителните.

В класацията по медийна свобода на „Репортери без граници“ България е на 111 място от общо 180 държави. През последните години редица авторитетни журналисти бяха отстранени от ефир.

„Корупцията и съглашателството между медиите, политиците и олигарсите са разпространени в България“, пишеше в последния доклад на „Репортери без граници“ . Като въплъщение на тази ситуация е посочен депутатът и бизнесмен Делян Пеевски, който притежава няколко печатни издания и контролира сайтове, телевизии, както и разпространението на печатните издания.

"Важно е да си задаваме въпроси: кой притежава дадено издание, кой е авторът на дадена публикация”, каза посланик Мустафа. "През последната година не успяхме да постигнем голям напредък по темата с независимостта на медиите. Не ги защитихме достатъчно, а те са основополагащи за една демокрация", каза тя и допълни, че според нея базовата медийна грамотност и критичното мислене трябва да бъдат преподавани в училище от ранна детска възраст.

По данни на Националния статистичекси институт от 2019 г. повече от 75% от домакинствата в Бълагрия имат достъп до инетрнет. “Без базови умения как да боравиш с тази информация, е все едно да плаваш с лодка, която не знаеш как да управляваш”, каза Кристина Христова, председател на Коалиция за медийна грамотност.

Помните ли ги? Журналистите, свалени от ефир
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG