Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пощальонът с милиони писма. Колко време Америка ще брои бюлетините


Белият дом
Белият дом

Кевин Костнър надали си е представял, че се приближава до самата реалност, когато се е впускал към футуристичния филм “Пощальонът” (1997). Филмът описва една Америка след апокалипсис, породен от войни и зарази. В края на филма става ясно, че страната ще оцелее, щом поне един човек в нея не се е предал, а този човек е един най-обикновен пощальон – той продължава да доставя старите писма насред опустошение и уплашени за живота си хора.

Не е шега – дни преди изборите за президент една съвсем истинска Америка на 2020 година е в треска именно заради пощите. Причината е в начина на гласуване – десетки милиони избиратели в САЩ гласуват по пощата, а някои ключови щати въведоха нови правила за валидност на бюлетините, които бяха оспорени в съда.

Междувременно назряват опасения, че каквито и да са съдебните решения, пощите няма да успеят да доставят писмата с бюлетините навреме. И републиканците, и демократите предварително говорят за една бъдеща “узурпирана” победа. А до изборите остават 96 часа.

Както и да разкажем тази история, една прогноза остава най-устойчива – че покрай начина на изпращане и валидиране на бюлетините може да научим кой е победителят от изборите дълго време след самия вот на 3 ноември.

Пощите и COVID-19

Това, че американците гласуват включително и по пощата, е факт още от времената на Гражданската война. През 1864, когато за президент е избран Ейбрахам Линкълн, за войниците е въведена възможност да гласуват от разстояние, тъй като се намират на бойното поле, а не в района си. Оттогава досега тази практика само се е разширила.

Днес има пет щата (Колорадо, Хаваи, Орегон, Юта, Вашингтон), в които гласуването се извършва почти изцяло по пощата.

Днес има пет щата (Колорадо, Хаваи, Орегон, Юта, Вашингтон), в които гласуването се извършва почти изцяло по пощата. По време на изборите през 2016 г. около 23 % от всички подадени гласове в САЩ са пристигнали от разстояние.

Само че този опит е натрупван постепенно и органично в годините, докато сега пандемията обърка всички сметки, и то внезапно. През 2020 г. се очаква, че между 50 и 70 % от всички гласове ще бъдат подадени по пощата. Това гласят експертните прогнози и от единия, и от другия лагер.

Най-разпространените опасения от нередности в предстоящия вот се дължат на преценката, че за толкова голям скок не са готови нито избирателите, нито пощите, нито комисиите, които ще сортират бюлетините.

Две причини за основните страхове

Първо, заради COVID-19 избирателите масово ще избегнат струпването пред секциите и ще заложат на участие от дистанция. Това може да доведе до технически грешки в попълване на бюлетините – най-вече от страна на тези, които за първи път ще гласуват по този начин.

Според изследване на Уолстрийт Джърнал и Ен Би Си, проведено през август, това засяга най-вече избирателите на Байдън – 47 % от тях са заявили, че ще гласуват по пощата, докато само 11 % от избирателите на Тръмп са посочили, че имат подобно намерение. Самият Тръмп нееднократно е говорил срещу гласуването по пощата.

Второ, пощите от месеци се извиняват за по-бавното доставяне на писма и колети. Причината е в недостига на служители – отново заради пандемията. Безчет предизборни послания от последните месеци са изградени върху въпроса дали пощальоните изобщо биха успели да доставят милиони писма, пуснати в един и същи ден.

Именно това доведе някои щати до решението да въведат по-дълъг период на валидност на бюлетините – от 3 до 9 дни след изборния ден, като този удължен период се отнася до пристигането на бюлетината, а не до момента на изпращането й.

Тези щати са Уисконсин, Пенсилвания и Северна Каролина. И трите се смятат за традиционно “колебаещи се” щати – независимо от това, че изследванията сочат преднина на Байдън в Уисконсин.

Колко е дълъг животът на една бюлетина

В Уисконсин няма да има удължаване на дните, в които една бюлетина да се смята за валидна. Това реши Върховният съд на САЩ седмица преди изборите. За другите два щата решението е точно обратното – в Пенсилвания една бюлетина, подадена по пощата, ще се смята за валидна, ако е пристигнала в рамките на три дни след изборния ден. За Северна Каролина срокът е още по-дълъг – 9 дни.

В гласуването не участва новата съдийка, която беше номинация на президента Тръмп, Ейми Барет.

Републиканците бяха против удължаването на валидността във всеки от тези случаи, а и консерваторите във Върховния съд гласуваха против. В гласуването не участва новата съдийка, която беше номинация на президента Тръмп – Ейми Барет се позова на това, че избирането й е твърде скорошно и не е имала възможност да се запознае с документите.

В едно от решенията на Върховния съд може да се открие и бомба със закъснител – тримата консервативни съдии не само гласуваха против удължаването на срока на валидност на бюлетините, но и посочиха, че след изборите могат да поискат преразглеждане на случая “Пенсилвания”.

Пенсилвания се смята за щат, който е ключов за изхода от изборите.

Дълго преброяване на хоризонта

Което и да е вярното решение в тази ситуация, едно е почти сигурно: победителят в изборите от 3 ноември ще бъде ясен дълго време след изборния ден. Причината е не само в особената избирателна система на САЩ, но и в затрудненията, провокирани от пандемията.

Сортирането и валидирането на бюлетините, пристигнали по пощата, което е различно в различните щати, изисква удвояване, ако не и утрояване на служителите предвид наплива на гласуващите от разстояние. Това е достатъчно трудно в условията на COVID-19, но и допълнително усложнено от изискванията за работна площ, позволяваща дистанция на служителите.

Работата по преброяване на гласовете по пощата се извършва предимно ръчно. Тя включва най-малкото следните проверки: дали избирателят не е гласувал два пъти, дали се е подписал където трябва, дали му е верен адресът. Някои щати позволяват на комисиите да се свържат лично с гласувалия, за да оправят технически нередности и дори да му изпратят за попълване нова бюлетина. Има щати, които предвиждат картотекиране на бюлетините или поставянето им в нов плик, след като е била извадена от оригиналния. Този втори плик също се отстранява ръчно, когато се стигне до сканиране на бюлетините и отселяне на невалидните сред тях. Чак после се броят гласовете.

Всичко това е дълъг процес, който в повечето щати започва едва в изборния ден. Нищо че много от хората са гласували в така нареченото ранно гласуване, започнало по пощата седмици преди самите избори.

"Клоун", "лъжец" и още обиди от първия дебат преди изборите в САЩ
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG