Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 23% положителни тестове. ЕС обеща ваксина за всички държави едновременно


2689 са новооткритите случаи на коронавирус в България при направени 11 376 PCR теста. Това показват публикуваните данни в Единния информационен портал. Положителните проби са 23,6% от всички изследвания. Най-много новозаразени отново има в София-град - 1048, следват Пловдив с 268 и Варна със 160.

2376 са вече пациентите с коронавирус, настанени в болница, като 167 са в интензивно отделение. Излекуваните през последното денонощие са 536, а починалите - 28. Новозаразените медицински лица са 87.

На този фон светът е в очакване на ваксина срещу COVID-19, като според заявките на различни производиели това може да стане най-рано в началото на годината.

"Всички страни членки на Европейския съюз ще получат ваксина по едно и също време и на основата на дела на тяхното население в ЕС", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на видеоконференцията на европейските лидери, посветена на втората вълна от пандемията.

В стратегията за ваксиниране са посочени групите, които ще се ползват с приоритет: здравните работници и възрастните хора. Пред евролидерите премиерът Бойко Борисов е настоял за пълна прозрачност по отношение на ваксините, производителите и потенциалните рискове.

„Всички знаехме какво ще се случи с COVID-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС", е казал Борисов пред европейските лидери, съобщи правителствената информационна служба.

Премиерът е изразил безпокойство относно купуването на ваксини, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени. „Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродава“, е казал министър-председателят.

През пролетта Световната здравна органзиация обяви коронавируса за пандемия, а оттогава броят на заразените е над 45 милиона души. Тук може да следите как се разпространява вирусът по света. Информацията за COVID-19 в Бълагрия може да откриете в блога на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG